кадър: ActualnoВластта държи църквата в портфейла си. Но вярата в това,

...
кадър: ActualnoВластта държи църквата в портфейла си. Но вярата в това,
Коментари Харесай

Архимандрит Дионисий: Властта държи църквата в портфейла си

кадър: Actualno

" Властта държи църквата в портфейла си. Но вярата в това, че нашият народ прогледна, ме кара всяка вечер да съм на улицата. " Това съобщи в предаванетоархимандрит Дионисий, който от ден първи на митингите поддържа гражданските претенции на площада.

По думите на арх. Дионисий властта у нас разклаща устоите на целия либерален развой, което значи, че и задкулисието би трябвало да се обезпокои.

Отец Дионисий обърна внимание на променените функции в общественото пространство: " Става по-лошо, когато Църквата влезе в ролята на страж на мракобесието. Това е едно изменничество към народа и към обществото. Мястото на един свещеник е там, където той вижда истината съгласно вярата, която има ", уверен е арх. Дионисий.

" Стига духовниците да не са в хватката на властта, те могат да бъдат измежду хората. По причина, че от 9 септември 1944 година има един режим, който е доста безапелационен по отношение на Църквата, до 1989 година, не можем да чакаме това да се промени.Впоследствие, за жалост, Църквата стана един придадък на тогавашната номенклатура. Това стана по причина, че тя не се опълчи на този развой ", добави той.

Според отец Дионисий хората, които стават духовници, влизат в един свят от благоприятни условия, в който изкушението е огромно. Той е уверен, че смирението не трябва да се бърка с овчедушието, което може да бъде следено у всички, които се намират в подчинена позиция.

 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР