Качването на килограми често се свързва с преяждане, но може

...
Качването на килограми често се свързва с преяждане, но може
Коментари Харесай

9 хормона, които водят до излишно тегло и как да го избегнете

Качването на килограми постоянно се свързва с преяждане, само че може да бъде породено и от разнообразни хормони. Докато натрупването на тегло е елементарно, загубата му не е лесна. Различни аргументи като стрес, възраст, гени и неприятен метод на живот могат да причинят хормонален дисбаланс, водещ до затлъстяване.

Ето 9 хормона, които предизвикват дисбаланс в тялото, което води до наддаване на тегло. Също по този начин ще ви кажем по какъв начин можете да запазите тези хормони под надзор.

Хормони на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е в основата на врата ни. Тя създава хормони Т3, Т4 и калцитонин, които са виновни за поддържането на метаболизма на организма. Пониженото произвеждане на тези хормони води до хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът постоянно се свързва с увеличение на тежестта, най-много заради натрупването на вода в тялото, а не на мазнини.

Как да го избегнете:

Консумирайте йодизирана сол.

Яжте добре приготвена храна и избягвайте сурови зеленчуци.

Взимайте добавки с витамин D.

Консумирайте храни, богати на цинк като стриди и тиквени семки.

Инсулин

Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса. Той оказва помощ да се придвижи глюкозата в клетките, с цел да се употребява като сила или да се съхранява като лой, като по този метод се поддържат равнищата на глюкозата в кръвта. Консумирането на модифицирана храна, нездравословни закуски, алкохол или изкуствено подсладени питиета може да докара до развиване на устойчивост към инсулина.

Това кара мускулните кафези да не разпознават обвързвания с глюкоза инсулин, което води до оставането на глюкоза в кръвния поток. Това води до скок на равнищата на кръвната захар, водещи до повишение на тежестта и диабет вид 2.

Как да го избегнете:

Консумирайте зелени листни зеленчуци, сезонни плодове и сезонни зеленчуци.

За да подобрите равнищата на омега-3-мастни киселини, консумирайте риба, ядки, зехтин, ленено семе.

Пийте минимум 2 литра вода всеки ден.

Започнете да упражнявате минимум 4 часа седмично.

Избягвайте алкохол, газирани и изкуствено подсладени питиета.

Кортизол

Кортизолът е хормон, секретиран от надбъбречните жлези, когато сте депресирани, разтревожени, уплашени, нервни, ядосани или физически натоварени. Основната му функционалност е да се понижат равнищата на стрес посредством увеличение на равнищата на кръвната захар, угнетяване на имунната система и подкрепяне на метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите. Но като се има поради нашият метод на живот, нашето тяло може да бъде в непрекъснато положение на стрес, което води до секреция на кортизол, което вреди на цялостното ни здраве посредством подкрепяне на висцералното струпване на мазнини и стимулиране на зреенето на мастните кафези.

Как да го избегнете:

Трябва да спите най-малко по 8 часа дневно.

Избягвайте обработена храна, пържена храна и алкохол.

Правете йога и медитация най-малко по един час всеки ден. Това оказва помощ за понижаване равнищата на стрес.

Прекарвайте времето си със фамилията си и околните си. Няма по-добър метод да се отпуснете!

Тестостерон

Тестостеронът се смята за мъжки хормон, само че също се секретира от дамите. Помага за изгарянето на мазнините, укрепва костите и мускулите и усъвършенства либидото. Възрастта и стресът могат да доведат до доста понижаване на равнищата на тестостерона при дамите, което води до загуба на костна компактност, загуба на мускулна маса и затлъстяване.

Как да го избегнете:

Тренирайте постоянно. Помага за възстановяване на равнищата на тестостерон.

Избягвайте алкохола.

Консумирайте протеинови добавки.

В храната си включете храни, богати на фибри, като пълнозърнести храни, тиквени семки и ленено семе.

Прогестерон

Нивото на прогестерон и естроген би трябвало да бъде уравновесено в тялото, с цел да може то да действа вярно. Нивата на прогестерон могат да паднат заради разнообразни аргументи като стрес, приложимост на контрацептивни хапчета, менопауза и така нататък Това може да докара до наддаване на тегло и меланхолия.

Как да го избегнете:

Тренирайте постоянно.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР