Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради приема

...
Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради приема
Коментари Харесай

Качеството на юридическото образование няма да се влоши от влизането без изпит

Качеството на юридическото обучение няма да се утежни поради приема с матури в компетентност "Право " в Софийския университет. Това сподели някогашният учебен министър и сегашен декан на Юридическия факултет проф. др Даниел Вълчев пред bTV.

Той посочи, че решението да се признава оценката от матурата за тази компетентност не е дефинитивно, въпреки че най-вероятно ще бъде признато.

"Правото е контролирана специалност, заради което условията за входа във висшите учебни заведения се контролират от една разпоредба за единните държавни условия за компетентност "Право ". Министерският съвет ще би трябвало да одобри смяна на тази разпоредба и по изключение единствено за тази образователна година ние да одобряваме с оценка от ДЗИ ", сподели Вълчев.

"Дебатът в обществото е по два значими въпроса - няма ли този елементарен вход да докара до намаляване на качеството на юридическото обучение и вторият - не се ли нарушават правата на кандидат-студентите, които цяла година са се готвили по български език и история ", сподели някогашният учебен министър.

Според него държавният зрелостен изпит е еволюирал и дава обективни резултати. Вълчев напомни, че Юридическия факултет има високи стандарти и строги правила. Нивото може да се види по огромния % на успеваемост на студентите на адвокатските и магистратските изпити.

"Нивото на образование в Юридическия факултет в СУ е извънредно високо. Не желая да наскърбявам никого, само че равнището е ниско в други правни факултети. Това е казусът - в България няма обединен завършващ изпит за всички адвокати в България. Не може при нас адвокатският изпит да е сложен и да приключват към 80% от студентите, а в други факултети изпитът да се състои в това да отговориш кой век е основана България - 7-и,17-и или 27-и. Не би трябвало да прикриваме тези обстоятелства и би трябвало да се вземе решение ", разясни Вълчев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР