Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради факта,

Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради факта, ...

Даниел Вълчев: Юридическото образование няма да се влоши заради липса на изпит тази година.


Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради факта, че тази година приемът в специалност „Право“ в Софийския университет ще става с матура.

Това каза в предаването „Тази събота“ бившият образователен министър и настоящ декан на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев.
Само три кандидатстудентски изпита за СУ За 116 от 118 специалности ще се кандидатства с матура
Той подчерта, че решението – да се признава оценката от матурата за тази специалност, все още не е окончателно, макар че най-вероятно ще бъде прието.

„Правото е регулирана професия, поради което изискванията за входа във висшите училища се регулират от една наредба за единните държавни изисквания за специалност „Право“. Министерският съвет ще трябва да приеме промяна на тази наредба и по изключение само за тази учебна година ние да приемаме с оценка от ДЗИ“, поясни Вълчев.

„Дебатът в обществото е по два различни въпроса – няма ли този лесен вход да доведе до снижаване на качеството на юридическото образование… И вторият е – не се ли нарушават правата на кандидат-студентите, които цяла година са се готвили по български език и история“, посочи бившият образователен министър.
Красимир Вълчев: Отварянето на молове и ресторанти не е повод за провеждане на балове през май Абитуриентските балове могат да се проведат и на по-късен етап, коментира министърът на образованието
И отговори – по думите му през годините държавният зрелостен изпит е еволюирал и дава справедливи резултати. Що се отнася до качеството на юридическото образование, Вълчев припомни, че в Юридическия факултет има високи стандарти и строги правила, а нивото е видно от големия процент успеваемост на студентите на адвокатските и магистратските изпити.

Източник: btvnovinite.bg