Качеството на водите за къпане в Европа остава високо. Близо

...
Качеството на водите за къпане в Европа остава високо. Близо
Коментари Харесай

Ето какво е качеството на водите, в които европейците се къпят

Качеството на водите за къпане в Европа остава високо. Близо 85% от следените през 2019 година обекти за къпане в Европа дават отговор на най-високите и най-строгите „ отлични “ стандарти за качество на Европейския съюз. Това демонстрира оповестената тазгодишна оценка за качеството на водите на територията на страните-членки на Европейски Съюз, публикуван от Представителството на Европейска комисия в България.

Резултатите, оповестени от Европейската организация за околната среда (ЕАОС) и Европейската комисия, дават добра визия къде са водите с най-високо качество, в които може да се плува.

РЗИ-Варна: Качеството на морската вода край 21 плажни зони е чудесно

От друга страна, заради разпространяването на ковид и въведените в Европа ограничаващи ограничения, на хората се предлага да търсят от локалните и националните органи и шефовете на плажове обновена информация за ограниченията за сигурност на обектите за къпане. С цел да се помогне на държавите-членки последователно да отстранен рестриктивните мерки за пътешестване и да се съживи секторът на туризма след месеците на затворени обекти — при спазване на нужните здравни ограничения, на 13 май Комисията показа пакет от насоки и рекомендации.

Комисарят по въпросите на околната среда, рибарството и океаните Виргиниюс Синкявичюс съобщи:

„ Фактът, че се къпем в чисти води, нормално се приема за даденост, само че в действителност това е едно от европейските групови достижения, резултат от напъните на доста хора в продължение на доста години. В тазгодишния отчет още веднъж се удостоверява, че европейските води, в които хората се къпят, са с извънредно високо качество, както и че би трябвало да се направи всичко допустимо това да продължи да бъде по този начин “, споделя Синкявичюс.

Изпълнителният шеф на ЕАОС Ханс Брюнинкс съобщи: „ Важно е водите за къпане да бъдат постоянно следени и оценени, с цел да продължим да поддържаме към този момент доста високото им качество в Европа. От друга страна, там, където е належащо, ние подхващаме ефикасни ограничения за превъзмогване на замърсяването на водите. По-чистите води за къпане са от изгода освен за нашето здраве и благоденствие, а и за здравето на околната среда. “

Почти всички 22 295 водни обекта за къпане, следени предходната година в Европа (от които 21 981 — в тогавашните 28 страни членки на Европейски Съюз, в това число Обединеното кралство), дават отговор на минималните условия за качество съгласно предоставената информация. Албания и Швейцария също следиха и рапортуваха за качеството на своите обекти за къпане и техните данни са включени в оценката.

Водата на Хасково е годна за пиянство след 3-годишна възбрана

Детайлните резултати сочат напълно лек спад на броя обекти, които покриват откритите в Директивата по отношение на водите за къпане в Европейски Съюз условия за най-високото (т.е.„ чудесно “) качество и за минимално (т.е. „ приемливо “) качество. Водите за къпане в Европа с „ чудесно “ качество бяха 85 %, а тези, които дават отговор на минималното „ приемливо “ качество — 95%.

Също по този начин бе открито, че качеството на крайбрежните места за къпане е по-високо от това на намиращите се във вътрешността. През предходната година с „ неприятно “ качество бяха оценени 1,3 % от следените в Европа обекти. Този % е почти непрекъснат от 2013 година насам, когато беше 2 %, което отразява дълготрайното усъвършенстване на качеството на водите за къпане в Европа. През последните 40 години, а точно от въвеждането на Директивата по отношение на водите за къпане в Европейски Съюз, качеството на водите за къпане в Европа доста се увеличи. С въведеното вследствие на директивата дейно наблюдаване и ръководство, както и с помощта на останалото законодателство на Европейски Съюз в региона на околната среда, като Директивата за пречистването на градските отпадъчни води от 1991 година, делът на нетретираните или отчасти третираните битови и промишлени боклуци, попадащи във водата, внезапно понижа.

В резултат на това качеството на водите във от ден на ден обекти освен покрива минималните стандарти, а се е повишило до покриване на най-високите стандарти. Наред с тазгодишния отчет ЕАОС разгласява и обновена интерактивна карта с индикаторите на всеки обект за къпане. Вече има и обновени отчети по страни, както и повече информация за използването на директивата в страните.

Идните седмици Комисията счита да стартира оценка на директивата с желанието да изследва IP/20/999 какво е сработило и какво — не. Въз основа на това Комисията ще реши дали следва да се стартират спомагателни начинания за възстановяване на действието на директивата. Контекст Всички страни членки на Европейски Съюз, както и Албания и Швейцария, следят обектите си за къпане в сходство с наредбите на Директивата по отношение на водите за къпане в Европейски Съюз. При оценката на качеството на водите за къпане според Директивата по отношение на водите за къпане се употребяват стойностите на два микробиологични параметъра: чревни ентерококи и Escherichia coli.

В законодателството се прецизира дали качеството на водите за къпане може да се класифицира като „ чудесно “, „ положително “, „ приемливо “ или „ неприятно “ според от установеното количество фекални бактерии. Когато качеството на водата е оценено като „ неприятно “, страните членки на Европейски Съюз са длъжни да подхващат избрани ограничения, като да вземем за пример да забранят или да предлагат да се заобикаля къпането, да осведомят обществеността, както и да подхващат подобаващи корективни дейности.

Замърсяването на водите с фекални бактерии продължава да излага на риск човешкото здраве, изключително когато такова замърсяване се среща на обектите за къпане. Плуването в нечисти крайбрежни или езерни води може да докара до болести. Основни източници на замърсяване са отпадните води и водите, оттичащи се от аграрни стопанства и земи. Това замърсяване се усилва по време на проливни дъждове и наводнения заради препълване на канализационната мрежа и отмиване на нечисти отпадни води в реките и моретата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР