Качеството на водата в София не е влошено и подобни

...
Качеството на водата в София не е влошено и подобни
Коментари Харесай

Качеството на водата в София не е влошено


Качеството на водата в София не е влошено и сходни изказвания са погрешни и операции. Това съобщи за ABCnews Цветан Цветков, шеф на "Континвест " ООД. Компанията е определена от "Софийска вода " АД да доставя коагулант (избистрител). Преди няколко дни притежателят на компания "Солво " инж. Христо Добрев заяви пред "Факти ", че се е влошило качеството на водата на гр. София, заради промяната на потребления коагулант при очистката на питейната вода в пречиствателни станции Бистрица, Панчарево и Пасарел. "Твърденията на господин Добрев не дават отговор на истината. Целта на тези псевдо медийни изяви е да се повлияе върху Комисия за защита на конкуренцията по формираната там кореспонденция, върху възложителя на публичната поръчка Софийска вода ЕАД, да се опитни името на сдружението, което съставлявам "Континвест " ООД и да се сътвори ненужно напрежение измежду жителите на гр. София. Подобно държание е неприемливо, заради което в следствие ще потърсим правата си по правосъден ред за тези клюки ", сподели Цветан Цветков. Той даде съответно и отговори по обвиняванията:

1. Това е трета поред оповестена от Софийска вода АД процедура за избор на снабдител за този артикул. Предишните две бяха извоювани от компанията на господин Добрев. И в трите поръчки методиката за тестване на продукта, а точно лабораторен Джар тест, бе безусловно една и съща. Прилагаме Ви извадка от Методическите инструкции за осъществяване на Джар тест от документите на Възложителя и за трите поръчки. При продобиване на предходните две поръчки от компанията на господин Добрев той нямаше искания по отношение на метода на осъществяване на тестванията, чудно за какво в този момент има? Цялата документите, протоколите и решенията и за трите поръчки е разполагаем на уеб страницата на Софийска вода и всеки, който желае може да се запознае с тях и да се убеди в казаното по- горе.

2. Практически е невероятно господин Добрев да е тествал наш артикул, тъй като единственото количество, което до този миг сме внесли в страната е мострата, предоставена на Софийска вода АД по отношение на условията на процедурата. Няма по какъв начин и от къде господин Добрев да се достави с този артикул, с цел да извърши каквито и да е проби с него!

3. Производителят на продукта има документ по стандарт EN 17034:2018 по отношение на производството на продукта кадърен за отнасяне на вода предопределена за човешка консумация.Тази сертификация се прави въз основата на голям брой проби по отношение на качеството на продукта. Прилагаме документа.

4. Както господин Добрев вярно споделя, REACH Регламент касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали. Такава регистрация на производителя на продукта е налична и може да бъде забелязана на уеб страницата на ECHA- Европейска Агенция за химикали- тук прилагаме фотография от уеб страницата, което може да се ревизира на следния интернет адрес:

https://echa.europa.eu/bg/registration-dossier/-/registered-dossier/15301

Това което господин Добрев съзнателно изопачава е, че едно химическо вещество се индентифицира не по неговото комерсиално название, а по CAS и Европейска общност номерът му.

CAS номер е неповторим идентификационен номер на всички разказани в литературата химични съединения, полимери, биологически последователности от нуклеотиди или аминокиселини, смеси и сплави. Всяко вещество има и съответния European Community number (EC number)- на български Европейска общност номер, който съставлява неповторим седемцифров идентификатор, който е избран от Европейската комисия за всяко вещество за регулаторни цели в границите на Европейския съюз.

Конкретно дискутируемото вещество е с CAS номер 39290-78-3 и Европейска общност номер 254-400-7. Именно с един от тези номера то може да бъде индентифицирано. Не със комерсиалното название, което може да бъде обещано по преценка на всеки производител, стига да не е в спор с патентното право. Прилагаме фотография от уеб страницата на Европейската комисия по химикали по отношение на индентификацията на веществото.

Както може да видите на посоченият по- горе линк по отношение на регстрацията на веществото Алуминиев хлорид хидроксид сулфат с CAS номер 39290-78-3 и Европейска общност номер 254-400-7 съществуват 29 производители на този артикул в границите на Европейския съюз. Едва ли може да се смята, че въпросният артикул е неповторим по неговата същина в границите на България и индустриалният му развой е несравнимо комплициран.
Ваня Иванова
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР