Качеството на предлагането в туризма ще е решаващо за летния

...
Качеството на предлагането в туризма ще е решаващо за летния
Коментари Харесай

Според експерт качеството на предлагането в туризма ще е решаващо за летния сезон през 2020 г.

Качеството на предлагането в туризма ще е решаващо за летния сезон през 2020 година, разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. Според него това, че България в предишни години е предложила по-лошо качество на отмора на море в някои сегменти и категории хотели е главната причина за спада на визитите на задгранични туристи в страната, който се наблюдаваше през юни и се задълбочи до над три на 100 през юли.

Туристите не престават да са удовлетворени от престоя си в хотели от 4 и 5 звезди, които са запълнени, в същото време има закъснение в заетостта в обекти, в които предходната година е било предлагано по-ниско качество на туристическия артикул. Проблемите са главно по морето, а не навътре в страната, добави Драганов.

Според него отпущането на спомагателни средства за реклама или за чартърните полети не може да е мярка за поддръжка на туристически артикул с ниско качество. Ако продължаваме да популяризираме артикул с неприятно качество, значи да гоним туристите, безапелационен е Драганов.

Той добави, че една от аргументите за битие на неприятно качество е отсъствието на единна организация на хотелиерския бизнес, основана със закон по места и по тази причина не може да се получи справедлив отговор на въпроса какво пречи на туризма да стане водещ и конкурентен на прилежащите пазари. Имаме елитни хотели, отличен туристически артикул, само че има и някои, които ни теглят надолу, разяснява специалистът и посочи, че браншът е лишен от опцията да "изчисти " тези, които работят некачествено, тъй като системата на категоризацията е в ръцете на отрасловото министерство и кметовете на общините, което е "несвойствена за тях активност ".

Според специалиста в страната има над 3000 хотела с три звезди и тези места за настаняване са с "еднакви звезди и с друго качество ". За да се освободи туризмът от "проблемните обекти ", е належащо браншът да има определяща роля по места в системата за категоризация, счита Румен Драганов и затова той посочи, че незабавно посредством Закона за туризма би трябвало да се планува основаването на Национална хотелска организация всред всички категоризирани по Закона за туризма от 2002 година до момента юридически лица, която да поеме Регистъра на местата за настаняване, хранене и развлечения. Тогава, по думите му, ще е ясно кой кой е в туризма, а контролът ще се поеме от сектора. По този метод задругата на хотелиерите в несъмнено обитаемо място не би позволила хотел, който да утежнява положителното име на дестинацията, счита Румен Драганов.

Той напомни, че по данни на статистиката тази година 2,083 млн. са задграничните посетители, посетили България през юли, а през същия месец предходната година те са били 2,153 млн., което значи, че със 70 000 по-малко са задграничните гости.

Този спад е главно поради морските курорти, където понижението на задграничните на туристи е доста по-голямо, като спадът по Черноморието се компенсира от нарастването на пътуванията вътре в страната.

Драганов уточни, че културно-историческият туризъм в София, Пловдив и туризмът във вътрешността - Велинград, Пампорово, Банско, както и визитите на къщи за посетители, набират скорост и компенсират понижението в морския туризъм това лято.

Страната се движи в рамките към 8,3 % общ спад на задграничните туристи във връзка с пристиганията по летищата във Варна и в Бургас, като този спад по Черноморието през май и юни доближи до 20 %, до момента в който през август понижава доста и спадът за страната е към три %.

Очаква се спадът да бъде обезщетен в допълнение през октомври, ноември и декември с позитивни растежи от културния туризъм в градска историческа среда с растеж на туристите в София и Пловдив и други обитаеми места до края на годината, сподели Драганов, като се аргументира с това, че единствено самолетната компания "Луфтханза " е декларирала спомагателен потенциал от 15 % за есенно-зимния интервал на пристиганията на първо място към столицата.

Според Румен Драганов Варна и Бургас имат капацитет да се нареждат и като дестинация за културен туризъм в есенния, зимния и пролетния сезони, с което да извлекат изгоди от разширеното предложение на туристическия артикул.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР