Качеството на обучението и нуждите на пазара на труда ще

...
Качеството на обучението и нуждите на пазара на труда ще
Коментари Харесай

50% от държавните пари за университетите ще зависят от качеството и нуждите на пазара

Качеството на образованието и потребностите на пазара на труда ще дефинират в по-голяма степен сумата, които страната дава за прехрана на университетите.

С промени в разпореждане 328 от 2015 година, импортирани от министъра на образованието Красимир Вълчев, през днешния ден Министерският съвет реши делът на средствата, получавани въз основа на комплексната оценка за качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда да нарасне на 50% през 2018 година и 60% през 2020 година

Във връзка с това са въведени два спомагателни коефициента. Първият е за предпочитани професионални посоки с намаляващ банкет, като за тях се следи регистриран интервал от 5 години обратно във времето. Вторият коефициент е единствено за образования, провеждани по професионални посоки в избрани области на страната с невисок стопански статус . Това са Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, където има филиали на държавни висши учебни заведения.

Целта от въвеждането на първия спомагателен коефициент е да бъде поощрен приемът по предпочитани професионални посоки там, където няма задоволително интерес от страна на претендент студентите. Вторият коефициент се вкарва на териториален принцип, с цел да бъде подкрепено образованието в области на страната със едва икономическо развиване, в които има филиали на университети.

Предвижда се също приемът на студенти в някои специалности да бъде уголемен. Става въпрос за специалностите в професионалните направления  “Педагогика на образованието по… “, „ Религия и теология “, „ Физически науки “, „ Химически науки “, „ Енергетика “, „ Материали и материалознание “ и „ Химически технологии “. Висшите учебни заведения ще имат право да одобряват в тях  толкоз студенти, на колкото имат право съгласно потенциала си. Бройките няма да бъдат строго закрепени от Министерски съвет, ще може да се запълни целият потенциал.

Досега по този ред се одобряваха студенти в компютърните специалности и тези от направление " Математика " поради нуждата от повече експерти. При първите задачата е изпълнена, само че се чака сериозен дефицит на експерти по математика и останалите 7 посоки, поради което за компютърните специалности към този момент няма да се ползва същият режим.

Ако в обещано направление оптимално допустимият брой студенти е под 15, за него няма да бъде утвърждаван банкет, планува друга смяна. Това предписание няма да е в действие, в случай че направлението е предпочитано.

Ще се усилят бройките за студенти - професионални бакалаври - в направление " Туризъм " в колежите във Варна и Бургас.

Двойно се усилват бройките за образование по държавна поръчка в университетите у нас за българи, които живеят в чужбина - от 1000 на 2000.

За първенците на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски на междинни и висши учебни заведения в региони с плътно население от българска националност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан местата се усилват от 15 на 30.

За просветителната и научна степен „ лекар “ нарастването е от 20 на 40 места, а за следдипломна специализация интервалът от 120 месеца се усилва на 240 месеца. Във връзка с разширението на мрежата от учебни заведения в чужбина с преподаване на български език и литература, история на България, география на България и други, се утвърждава увеличение на броя на преподавателите, изпращани от МОН в тези учебни заведения от 30 на 50.

Основни предпоставки за признатите промени са, че в страни като Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония, Албания се следи трайна наклонност на увеличение броя на претендентите за студенти, докторанти и специализанти и нараснал интерес към образование в български висши учебни заведения и научни организации, се споделя в претекстовете на МОН.

В друго държавно разпореждане (№90 от 2000 г.) се плануват промени по повод стипендиите за студенти и докторанти.

Европейските стипендии, които до момента бяха месечно по 150 лева, а сумата се отпускаше по европроект с финансиране по оперативна стратегия, към този момент ще се отпускат с държавни пари, които са добавени към дотациите на университетите. Размерът на месечната стипендия към този момент няма да е закрепен на 150 лева Университетът самичък ще дефинира сумата според от това дали желае да даде стипендии на повече хора, или да даде по-големи стипендии, само че на по-малко учащи се.

65% от общата сума за стипендии ще се разпределя сред всички студенти, които дават отговор на критериите. Останалите 35% ще отиват за тези, които учат в специалности от предпочитаните професионалните посоки, без значение дали те получават първия тип стипендии. При тях единственият аршин дали да получат стипендия ще е междинният им семестриален триумф.

Месечните стипендиите за постоянните докторантите по държавна поръчка ще се усилят от 450 на 500 лв..

От 135 лева на 250 лева се усилва и размерът на стипендиите, предоставяни на студенти-чужденци, признати за образование в България по Централноевропейската стратегия за продан в университетското обучение CEEPUS III. Целта е да се реализира ненапълно по-справедливо компенсиране на разноските на тези студенти при престоя им у нас, тъй като българските студенти, учащи се в непознати висши учебни заведения по тази стратегия за продан, получават стипендии в размер почти от 200 евро.

В осъществяване на националната политика към българите зад граница, нарастване има и при стипендиите, предоставяни на студенти, признати за образование в Тараклийския държавен университет в Молдова според Споразумението сред държавните управления на двете страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР