Качеството на морската вода край 21 плажа е отлично, а

...
Качеството на морската вода край 21 плажа е отлично, а
Коментари Харесай

Качеството на морската вода край 21 плажа край Варна е отлично

Качеството на морската вода край 21 плажа е чудесно, а край 2 – положително. Това разгласи доктор Дочка Михайлова, шеф на РЗИ – Варна.

"Традиционен интервал за първо водонабиране се прави в края на месец май. И тази година първите проби бяха взети при започване на седмицата от 23 зони от Златни пясъци до Бяла. Качеството на водата в 21 от тях е чудесно, а в 2 – Офицерски плаж и Аспарухово – положително. Четири са категориите за качество – чудесно, положително, приемливо и неприятно. През октомври м.г., след повредата, пробите от региона на Аспарухово бяха сред равнище чудесно и положително “, съобщи доктор Михайлова.

Кметът Иван Портних също разяснява качеството на водата.

„ Относно въпросите за качеството на водата - за разлика от мнозина други пенкилери, аз не съм специалист по морски води. Затова съм в непрекъсната връзка с проф. Снежанка Мончева, шеф на Института по океанология, както и шефовете на другите ведомства, ангажирани с екологията. Проф. Мончева ми даде фотоси, от които ясно се вижда, че големи полета с два типа планктон – мрачен и тюркоазен, има от нос Калиакра до Констанца, както и на юг към Бургас. Не единствено във и край Варненското езеро, каквито спекулации се чуха “, сподели Иван Портних.

Той добави, че инж. Десислава Консулова, шеф на Черноморска басейнова дирекция, ще се произнесе дефинитивно за качеството на водите, откакто станат ясни резултатите от вторите проби. Община Варна ще извърши всички ограничения, в случай че такива бъдат предписани от съответните екоинспекции.

По предложение на кмета от през днешния ден регионалният шеф Стоян Пасев е наредил да стартира инспекция на заустванията на цялата територия на Варненското езеро, ситуирано в три общини. „ Ще обследваме всяка тръба, а резултатът ще е явен до седмица “, сподели Стоян Пасев.

По мотив изказванията, че ремонтът на тръбопровода е занимателен, кметът Иван Портних съобщи: „ Веднага откакто бяхме известени от ВиК Варна за повредата, бе свикана комисия, с присъединяване на всички институции, като Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция, „ ВиК “ Варна. Община Варна не дава отговор за качеството на морските води, а за инфраструктурата. Затова изискахме цялата документи по случая от Министерство на околната среда и водите, защото те са били възложител за създаване на тръбопровода през 2009 година, избрали са реализатор и са сключили контракт. Направен бе подводен оглед на обекта, макар зимните условия, направен бе план за ремонт на тръбопровода. Изпратено бе уведомително писмо до гръцката компания, с цел да извърши ремонта, защото обектът бе още в гаранция. Това обаче не стана факт. Затова в този момент ще си търсим парите от компанията, посредством съда. Всички имаме интерес ремонтът на тръбопровода да завърши оптимално бързо и считам, че ние се оправяме с това “.

Кметът прикани да се спрат спекулациите по тематиката, с цел да не се основава напрежение при започване на туристическия сезон, който ще бъде сложен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР