Качеството на градската среда и оформлението на публичните пространства засягат

...
Качеството на градската среда и оформлението на публичните пространства засягат
Коментари Харесай

Промяна на градската среда обсъждат в Пловдив

Качеството на градската среда и оформлението на обществените пространства засягат всички нас като поданици. В момента сме свидели на куп от неверни практики, които водят до влошено качество на осъществените планове и отдалечаване от общата цел – качествена смяна на градската среда. Как това може да се промени?

На 1 декември в Тютюневия град в Пловдив ще се организира конференцията  " Placemaking Connected “. Събитието е проведено от съдружие “BG Бъди деен " и ще бъде с огромно интернационално присъединяване, като ще събере специалисти от областа на ‘placemaking-a’/местосъздаването, с цел да сложи начало на основаването на районна плейсмейкинг мрежа в България.

Теми на срещата са смяната на градската среда посредством метода ‘placemaking‘, ролята на локалните жители и по какъв начин посредством метод отдолу-нагоре, те могат да бъдат овластени да разпознават проблемите в средата към тях и да оферират решения за тях и да работят за действителната смяна на пространствата. " Placemaking connected “ ще показа положителни практики, рекомендации и проект за деяние за развиване на средата в квартала в съдействие с жителите, бизнеса и локалната власт.

Събитието ще бъде част от програмата на европейската ‘placemaking’ мрежа, разрастваща обща платформа за експерти от целия контитент. Освен това, то ще цели и да отвори полемиката за координирано ‘placemaking’ придвижване на Балканите за основаване на устойчива и качествена градска среда.

Работата със локални общности е доста значима за повишение на качеството на жилищна среда. Има доста аргументи, заради които би трябвало да се одобри метод от долу нагоре при построяването на качествена градска среда.  Гражданското присъединяване е незаместим запас, който обезпечава резистентност в подобряването на градската среда, опция за повишение на вложенията, както и създаване и поддържане на партньорски взаимоотношения сред Общината, Неправителствени организации бранша и жителите.

Събитието ще се организира на британски език с превод на български.

Събитието ще бъде със свободен достъп, като е нужна само регистрация: ЛИНК

Кои са лекторите?

Форумът ще даде подиум на повече 10 лектори, които ще опишат за своя опит във въвличането на локалните поданици в трансформирането и поддръжката на градската среда. Конференцията ще предложи серия от тематики, характерни сесии, полемики и работилници, които са основани на на практика опит и сполучливи планове в подтекста на европейския ‘placemaking’.  Част от представителите, които ще можете да чуете са:

· Йерун Лавен & Рене Хойманс (Stipo NL, Ротердам);

· Ариадна Мигел Аменгуал (община на Барселона);

· Вивиан Доумпа (Stipo Солун);

· Рамон Марадес (Марина на Валенсия);

· Владимир Ус (Асоциация Оберлихт, Кишинев);

· Фредрик Линдстол (Glådstad, Стокхолм).

Общото сред всичките участници във форума е, че освен имат вяра, само че и са потвърдили, че гражданското присъединяване е незаместим запас, който може да способства за високото качество на градската среда.

Участниците в събитието ще имат опция да се срещнат с новаторски хрумвания за трансформиране на градски пространства и благоприятни условия за приложение на различния метод ‘placemaking‘. Чрез него към този момент 2 години съдружие “БГ Бъди Aктивен “, дружно с урбанистите от сдружение “|Не|Формално ", облагородяват обществената среда в редица български градове посредством плана “_Място “.

“Placemaking connected " -  01.12.2018 година от 09:00 часа в зала на “Фондация Пловдив 2019 “, #СКЛАД на ул. “Екзарх Йосиф “ 16. Събитиeто   “Placemaking connected " е са част от основния проект  " Форум 2019 ", който включва серия от семинари и профилирани срещи с фокус плана Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР