Качествена, бърза и на добра цена - такава е хубавата

...
Качествена, бърза и на добра цена - такава е хубавата
Коментари Харесай

Любимата пица на София

Качествена, бърза и на добра цена - такава е хубавата пица съгласно притежателя на Franco`s Ивайло Арангелов

© Цветелина Белутова Модерният гурме свят през днешния ден е изключително трогателен, разнороден и новаторски, само че има семпли ястия, които със своята гениална елементарност евентуално ще останат постоянно настоящи. И пицата е едно от тях. Тя е измежду най-популярните и най-комфортни храни в света и има запалянковци, подготвени да чакат за място в обичаната си пицария.

В София като цяло доста малко заведения могат да се похвалят с опашки пред вратите си. На централната улица " Хан Аспарух " 37 обаче редицата чакащи хора вечер е естествена панорама. Тук се намира дребната софийска пицария Franco’s, която за три години се трансформира в обичано място и на локалните, и на туристите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Успехът на Franco’s не е инцидентен и надалеч не се крие единствено в идеалната локация (на няма и 10 крачки от оживената туристическа улица " Витошка " ). Първо, това е място единствено и само за пица: 16 типа безапелационно вкусна пица и нищо друго, което да разсейва вниманието от нея. Второ, съотношението цена/качество е повече от положително. Трето, обслужването е доста бързо и дейно. И четвърто, мястото е малко, само че уютно и прелестно.

В очакване на момента

За изненада на мнозина във Franco’s няма съвсем нищо италианско - с изключение на продуктите. Името е определено напълно с маркетингов резултат, признава притежателят Ивайло Арангелов. От Италия обаче той заимства сполучливата формула на Franco’s: фокус единствено върху пицата, без взаимни отстъпки в технологията и качеството на продуктите, положителни цени и бърз сервиз. Такива са множеството пицарии в страната на Апенините.

Ивайло Арангелов е родом от Самоков и е в ресторантьорския бизнес от 18-годишен - към този момент близо 20 години, множеството от които е прекарал в заведения на Боровец. " Там натрупах много опит, като стигнах и до позицията управител " Храни и питиета " на един от огромните хотели, където отговарях за екип от 150 души. Преди няколко години обаче осъзнах, че съм стигнал върха на развиването си там и взех решение, че желая да опитам със свое заведение ", споделя той.

Така през 2013 г с брат му Владимир взимат чартърен помещението на остарелия столичен ресторант-пицария " Ботуша " на бул. Васил Левски и отварят Mama’s - ресторант с разнообразно меню - от пица, през рибни оферти до съвременни класики, салати, предястия и така нататък Финансират го с заем и заеми от другари и родственици, влагат и своите спестявания. " Истината е, че не вървеше по този начин добре, колкото ми се искаше. Мястото е огромно, наемът - висок, имаше потребност от много личен състав. Все отново работихме 4 години и бяхме на облага, въпреки и да се получаваше мъчно ", споделя Ивайло Арангелов.

Именно там обаче той развива интерес към пицата, която е част от менюто на Mama’s. " Няколко пъти вървях в Неапол - родното място на пицата и градът, където се е развила пица-кулурата въобще. " Прави му усещане, че неаполските пицарии са места само за пица, цените са ниски, обслужването бързо, а потокът от хора - динамичен. Посетителите хапват за половин час и отстъпват място на идващите. Този модел е много друг от българския, в който постоянно пицата е единствено част от обемно меню, а хората обичат да прекарват по няколко часа в ресторанта. Въпреки това взема решение да рискува и с брат му стартират да работят по концепцията.

Време е за пица

За благополучие намират помещение с добра централна локация и през 2016 година Franco’s отваря порти. Финансират го с облагата от Mama’s, който затваря порти година по-късно. За най-важната част от пицата - тестото, като съветник им оказва помощ един от положителните български пицари - Боби Палаханов. Заедно с основния пицар Макс Еринг, който и до момента е един от стълбовете на екипа, към месец работят по рецептата.

За тестото употребяват особено италианско брашно за пица, изсъхнал мая и малко квас. То зрее 48 часа и точно тази мудна технология прави пицата изключително вкусна. Продуктите за гарнирането са италиански и се внасят по поръчка особено за тях.

Пицата се пече в пещ на дърва, която й придава прелестен леко опушен мирис, и се сервира безусловно 3-4 минути след поръчката. Бързото обслужване е основна линия на Franco’s и с това са съобразени доста неща в ресторанта. Менюто да вземем за пример е отпечатано на хартиените подложки на всяка маса и клиентите не е нужно да чакат за него. Освен 16-те типа пица в него има още единствено две салати и два десерта. А изборът на питиета е редуциран сред два типа наливна бира и италианско вино - на чаша или бутилка.

За известността на Franco’s несъмнено способстват и умерените цени - сред 7 и 9.60 лева за пица. " Работим с дребна надценка и разчитаме на оборот, както е в Италия. Пицата е налична, известна храна. В Неапол да вземем за пример даже в ресторанта на един от най-хубавите майстори със 100-годишна фамилна история пица " Маргарита " коства 3.30 евро ", споделя Ивайло Арангелов. Категоричен е, че няма желание да подвига цените, както постоянно вършат ресторантьори, когато бизнесът потръгне, макар че те несъмнено изпъкват като ниски на фона на тези в другите заведения на туристическата улица " Витошка ". По думите му това не би било почтено към клиентите и вярно от морална позиция.

Фотограф: Цветелина Белутова
За триумфа на Franco’s приказват и числата. Пицарията стартира с трима души личен състав, а в този момент са 13. Въпреки че има едвам 30 места, през нея по оценка на притежателя й минават по 200-300 души на ден, а през уикенда - и до 400. Показателно е, че тази дребна пицария регистрира годишен оборот от към 350 хиляди лева за 2018 година

Капацитетът на Franco’s обаче е на максимума си, за това и пицарията не предлага доставки, като се изключи take away от място.

За пиците и хората

Според притежателя на Franco’s триумфът й се дължи на положителната идея и на това, че не са позволили взаимни отстъпки с качеството на продукта. Последното е и неговото пояснение за това за какво у нас има майстори-пицари на международно равнище - като Радо Кирязов или Анатолий Колев, които печелят интернационалните състезания, само че всеобщите пицарии са по-скоро посредствени. " Имаме отлични експерти, които съветват заведения и вършат образования. И няколко седмици след тях всичко е на равнище. После обаче пицарите стартират да пропущат стъпки от технологията, с цел да стане по-бързо, защото постоянно и екипът е прекомерно дребен. Или пък притежателят на заведението взема решение да вдигне цените, или да понижи себестойността на пицата, като размени продуктите с по-евтини ", споделя Ивайло Арангелов.

По думите му хората са най-важният детайл за положителната пица. " Пицата като технология е много елементарен артикул. Но изисква време и задоволително хора. Няма по какъв начин с един пицар да поддържаш пицария ", споделя той. И прибавя, че избира да наема по-скоро неопитни хора, които да образова, вместо опитни хора, които обаче са привикнали на компромисен метод на работа.

Иначе пробва да подтиква екипа си с конкурентно за сектора възнаграждение и да преценява работното време с уговорките на чиновниците си.

Самият Ивайло живее със фамилията си в Самоков и пътува до София и назад половината дни в месеца, а останалата половина пицарията ръководи брат му - Владимир.

Фотограф: Цветелина Белутова
Планове за бъдещето

Двамата обмислят да отворят и второ заведение, само че не непременно. Оглеждат се за уместно място с добра локация - централна, въпреки че не са отхвърлили концепцията да опитат и в някой от кварталите. Ивайло желае то да е малко по-голямо от настоящето - може би до 45 места и да има по-просторна кухня, с цел да опитат нови хрумвания и предписания за пица. " Например вегетариански и вегански варианти. Вече има значителен интерес към веге-пиците и във Franco’s следва да пуснем две нови предложния. Но бих желал да опитвам повече в тази посока. Не става дума единствено за типичен разновидности - с домати, гъби и така нататък, само че да вземем за пример и с веганска моцарела, с веганска наденица и други Бих заложил даже на особено настрана меню с десетина вегански оферти ", споделя той.

А препоръките му към тези, които са решили да влагат в лично заведение, са елементарни: Да се придържат към концепцията си, да не позволяват взаимни отстъпки с качеството и да бъдат уверени. " Добре е, несъмнено, да имаш знания и някакъв опит, само че и без тях може да си сполучлив, в случай че следваш проекта си и концепцията ", споделя той. Q&A

Какъв вид пица се избира в България?

Българите обичат пица с по-тънко и хрупкаво тесто и с повече " материал ". Затова и ние предлагаме пица класика, която е по-продаваема, макар че вдъхновението за Franco’s е от Неапол, само че там пицата е по-различна като технология и изпичане. Доста по-дебела е в краищата, с по-жилаво тесто и не е доста известна тук.

А коя е най-поръчваната пица във Franco’s?

Безспорно " Маргарита ". Класическите разновидности вървят доста добре, само че също и по-интересните - с пистачио, спек и горгонзола и други Вече има значителен интерес към вегетарианските.

А вашата обичана?

" Маргарита " или " Маринара ". Последната е единствено с доматен сос и зехтин. Харесвам пица, в която можеш в действителност да усетиш усета на тестото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР