Афганистанските талибани критикуват затварянето на основния граничен пункт с Пакистан

...
КАБУЛ (Ройтерс) - Афганистанските талибани критикуват затварянето на основния си
Коментари Харесай

КАБУЛ (Ройтерс) - Афганистанските талибани критикуват затварянето на основния си граничен пункт с Пакистан тази седмица след сблъсъци между силите за сигурност, заявявайки, че спирането на търговията ще доведе до сериозни затруднения загуби за бизнеса.

Натовареният граничен пункт Торкхам затвори в сряда, след като пакистанските и афганистанските талибански сили започнаха да се стрелят един срещу друг, според местни служители.

„Ислямското емирство на Афганистан смята, че затварянето на вратата Торкхам и откриването на огън срещу афганистанските сили за сигурност от пакистанска страна в противоречие с добросъседството“, се казва в изявление на Министерството на външните работи на талибанската администрация късно в събота.

В изявлението се казва, че инцидентът е бил започна, след като пакистанските сили за сигурност стреляха по афганистанските талибански сили, които ремонтираха стар пост за сигурност близо до границата. Министерството на външните работи на Пакистан не отговори незабавно на искането за коментар.

Стотици камиони, натоварени със стоки, бяха спрени и търговците се оплакаха, че търговията е засегната.

„Затварянето на портата Торкхам може да повлияе неблагоприятно на двустранната и регионалната търговия и да причини търговски и финансови загуби на общата търговска класа и от двете страни“, се казва в изявлението, като се добавя, че много пътници също са били блокирани от всяка страна на границата.

Спорове, свързани с границата от 2600 км (1615 мили) е била ябълка на раздора между съседите от десетилетия.

(Репортаж от Мохамад Юнус Явар и Шарлот Грийнфийлд; Редактиране от Майкъл Пери)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР