Кабинетът взе решение да затвори голяма част от обектите в

...
Кабинетът взе решение да затвори голяма част от обектите в
Коментари Харесай

Правителството реши: Локдаун до 21 декември

Кабинетът взе решение да затвори огромна част от обектите в страната, които не оферират артикули от първа нужда като храна и медикаменти. Затворени ще бъдат молове, учебни заведения. Религиозни институции няма да бъдат затворени, увери здравния министър. Мярката влиза в действие от петък вечерта и ще продължи до 21 декември.
В петък комерсиалните обекти ще бъдат към момента отворени, а децата ще бъдат на учебно заведение.

" Парковете, градините остават отворени. Не постановяваме вечерен час в нито една сфера. Няма и други строги ограничения, които са присъщи за някои от страните на територията на ЕС”, уточни здравния министър проф. Костадин Ангелов.

На опита на три страни - Италия, Испания, Франция са съумели да доближат до плато, което се чака и у нас, след налагане на сходни ограничения, изясни доцент Ангел Кунчев

“Трудно решение за държавното управление, само че не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, тъй като щабът и Министерство на здравеопазването наблюдават монго зорко какво се случва в страната и света във връзка с заболеваемост и смъртност. Всички страни достигнали тези равнища, започнаха тези ограничения сега, в който ги доближиха. Това се случи в Белгия, Италия… Затова там бяха доста по-рано. Достигайки равнищата над 600 на 100 хиляди, България трябваше да вземе тези строги ограничения, които са много по-либерални спрямо другите страни. Тук не става въпрос за затваряне по домовете. Това са спекулации. Целта е да се понижи равнището на заболеваемостта, което съгласно нашите разбори ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на ограниченията ", изясни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Той уточни, че това е нужно, с цел да може здравната система да удържи на натиска, който е все по-непосилен.

" Имаме задоволително болнични кревати, само че с напредването на пандемията, понижава броя на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. В момента имаме над 2000 души медицински личен състав, който другояче интензивно работи на предна линия. Той е отвън строя. Това понижава опциите на здравната система. Няма по какъв начин да сменяем живота мощ ", уточни още Мутафчийски.

От щаба мотивираха решението си и със цената на човешкия живот.

" Незовисимо какви са другите вреди, това е най-голямата полезност. Не можем като лекари да изповядваме друга, с изключение на тази. Трябва да се понижат до най-малко контактите. Училища, молове, заведения за хранене, нощни заведения, фитнеси - това са най-рисковите места. Можем да извадим още 100 такива. Но това са най-рисковите. Ограничаването на контактите в тях ще докара до огромен спад на рисковите контакти ", уточни още Мутафчийски.

Очаквайте детайлности.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР