Кабинетът трябва да разсея всички подозрения, че може да отстъпи

...
Кабинетът трябва да разсея всички подозрения, че може да отстъпи
Коментари Харесай

Радев поиска запазване на ветото за Северна Македония и критикува партиите в парламента


Кабинетът би трябвало да разсея всички съмнения, че може да отстъпи от ветото за Северна Македония и би трябвало да следва рамката, заложена от при започване на годината. Това сподели пред публицисти в петък президентът Румен Радев .

„ Знаете че идната седмица министър-председателят отпътува в Брюксел и би трябвало да отстои националните ползи. Затова и Народното събрание, и българите би трябвало да знаят авансово и ясно тъкмо каква позиция ще отстоява “, сподели още Радев и предизвести, че „ всяко увъртане и заобикаляне на националната позиция ще има тежки последици “.

През идната седмица водачите на Европейски Съюз се събират на среща в Брюксел, а една от точките, които би трябвало да бъдат прегледани, е обвързвана точно с ветото, което София наложи върху присъединението на Скопие към блока.

Евентуалното повдигане на ветото беше посочено от Слави Трифонов като причина. Това се случи, макар че ветото продължава да е интензивно. Премиерът, че смяна може да настъпи единствено след решение на Народното събрание, а и канцлерът на Германия показаха неодобрение от неналичието на напредък в договарянията сред София и Скопие.

Външният министър Теодора Генчовска , която на няколко пъти беше посочвана за очевидец на това, че министър председателят се пробва да заобиколи формалната позиция на София, е някогашна съветничка в кабинета на президента.

Румен Радев разяснява и събитията в Народното събрание, като видя „ неговия разпад “. Той сподели, че битките сред обособените политически сили дискредитират доверието на българите в политическата класа.

„ Парламентът не е пазарище – едните пазарят депутати, другите се канят да договарят да връщат остарелия корупционен модел. И двете страни убиват доверието и очакванията на българите “, сподели Радев без да уточни за кои партии тъкмо става въпрос.

В последните дни опозиционните партии на няколко пъти упрекваха „ Продължаваме промяната “ в това, че „ купува “ депутати от „ ИТН “, които да гласоподават в интерес на държавното управление. На собствен ред партията на Трифонов беше упреквана от оставащите в ръководството три партии - Политическа партия, Българска социалистическа партия и "Демократична България " в това, че желае да върне корупционния модел на ръководство, налаган за повече от десетилетие от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР