Кабинетът ще предложи да се разшири кръгът от фирми, които

...
Кабинетът ще предложи да се разшири кръгът от фирми, които
Коментари Харесай

Кабинетът ще разшири кръга от фирми с право на компенсации

Кабинетът ще предложи да се разшири кръгът от компании, които да имат достъп до схемата за погашение на обезщетения за прекратена активност по формулата 60:40, заяви БНР. Към компаниите, които ще могат да аплайват за обезщетения, е включен целият строителен бранш и огромна част от преработващата индустрия. По информация на " Сега " схемата ще бъде налична и за други стопански действия, които в началото бяха изключени - като товарният превоз, издателска и рекламна активност.  

Предложената от кабинета скица планува компании, които са прекратили напълно или отчасти активността си поради пандемията, само че не желаят да се разделят с служащите, да могат да ги запазят благодарение на страната. За  тези чиновници хазната ще даде 60% от възнаграждението, а останалата част от заплатата би трябвало да се покрие от работодателя. Първоначално бе планувано схемата да се ползва единствено за комерсиалните обекти на територията на моловете, пътническия превоз, хотелиерството и други туристически активност, бранша на ресторантьорството и питейните заведения, както и спорта и културата. Размерът на компенсацията от 60% от осигурителния приход на разположение за януари бе подложен на критика като непълен, само че по информация на " Сега " делът на страната няма да бъде повишен.

От постановлението обаче евентуално ще отпаднат други рестриктивни условия, които напълно свиваха достъпа до програмата - да вземем за пример условието за опазване на работното място в период от най-малко 3 месеца след края на изплащането на компенсацията. Според източници на " Сега " ще отпаднат и условията за най-малко % от чиновниците, които следва да са наети в съответния бранш, позволен за подкрепяне, както за каузи на чиновниците, които са прекратили работа. В първичния вид на документа се предвиждаше летва от 50% и за двата критерия. 

Очаква се схемата за подкрепяне на бизнеса да влезе в действие със задна дата от началото на оповестяването на изключителното състояние - 13 март. Засега е планувано обезщетения по схемата да могат да се изплащат най-много 3 месеца, като работодателите ще подават съответните документи - заповед за прекъсване на работа, заявления, и лист на служащите, в Бюрата по труда. По планирани сметки на кабинета за схемата ще са нужни общо 1 милиарда лева Няма по-подробна информация на какво е основана тази прогноза. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР