Кабинетът се събира на извънредно заседание днес във връзка със

...
Кабинетът се събира на извънредно заседание днес във връзка със
Коментари Харесай

Кабинетът се събира извънредно във връзка с пакета данъчни закони

Кабинетът се събира на изключително съвещание през днешния ден във връзка със законопроектите за изменение и допълнение на данъчните закони, които е належащо да бъдат признати преди внасянето на бюджета за 2024 година в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.


По време на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) не беше реализирано единодушие по отношение на измененията в Закона за налог върху добавената стойност, които предвиждаха удължаването до 30 юни 2024 година на периода за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно. Подкрепа не срещна и предлагането при неиздаването на касова записка клиентът да има право да не заплаща дадената стока или услуга.

НСТС поддържа препоръчаните планове за закони за осъществяване и допълнение на Закона за локалните налози и такси и Закона за акцизите и данъчните хранилища.

По отношение на останалите планове от пакета данъчни закони, надлежно измененията в Закон за налог върху добавената, измененията в Закона за налог върху приходите на физическите лица, измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане и измененията в Закона за данъчно-осигурителния процесуален кодекс, обществените сътрудници поддържаха част от ограниченията и възразиха против други.

Направени бяха редица оферти, част от които Министерството на финансите би трябвало да прегледа в допълнение и надлежно да уточни част от текстовете.

След края на съвещанието финансовият министър Асен Василев съобщи, че като цяло има поддръжка за главните ограничения, които са свързани с повишение на събираемостта и параметри в законите. „ Има някои ограничения, които подлежат на прецизиране, в това число с Организацията на експерт-счетоводителите също, с цел да забележим по какъв начин ограниченията няма да натоварят бизнеса с спомагателни тежести в процеса на подаване на декларациите ", сподели той.

Василев уточни, че също по този начин работят с сектора, с които да се доуточни възможна смяна в ограниченията, които са планувани за съответните сектори и тяхното прецизиране. Той изрази признателност за изразената кардинална поддръжка в по-голямата част от заложените в данъчното законодателство промени.

„ Още преди публикуването на данъчните закони, ясно казахме, че залагаме връщането на 20-процентна ставка за ресторантьорите, като единственият късмет да останем на 9-процентна ставка от позиция на Министерството на финансите, – крайната дума е на Народното събрание, е ограниченията за изсветляване на сектора ", сподели още финансовият министър. Василев заяви, че диалогът продължава досега, в който пакетът данъчни закони не бъде импортиран в Народното събрание. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР