Кабинетът прие по-строги правила за всички, които изпълняват държавни поръчки

...
Кабинетът прие по-строги правила за всички, които изпълняват държавни поръчки
Коментари Харесай

Затягат контрола над длъжниците

Кабинетът одобри по-строги правила за всички, които извършват държавни поръчки и имат отговорности към хазната. В 30-дневен период след подписване на контракти на стойност над 30 хиляди лева, всички които харчат държавни пари, като се изключи Народното събрание и правосъдната власт, наложително ще би трябвало да уведомят Национална агенция за приходите и Агенция “Митници ”.

Промяната цели да увеличи приходите в бюджета, като даде опция на приходните администрации на по-ранен стадий – още след подписване на контракта, да постановат обезпечителни ограничения, които да подсигуряват събирането на обществените отговорности на лицата – реализатори по контракти или получатели на заплащания от държавни институции. Досега ведомствата имаха обвързване да уведомяват Национална агенция за приходите и Агенция “Митници ” няколко дни преди да преведат пари на частна компания.

Така приходните организации имаха опция да ревизират дали тя има задължения към бюджета и да наложат поръчителство върху сумата, която компанията ще поличи за свършената работа. С измененията ще се увеличи събираемостта на обществените вземания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР