Кабинетът предлага промени в Закона за железопътния транспорт. Целта е

...
Кабинетът предлага промени в Закона за железопътния транспорт. Целта е
Коментари Харесай

Кабинетът предложи промени в закона за жп транспорта

Кабинетът предлага промени в Закона за железопътния превоз. Целта е да се приложи законодателството на Европейски Съюз, признато с Четвъртия железопътен пакет през 2016 година

Той включва пет нормативни акта, условно разграничени на така наречен " Технически дирек " и " Пазарен (политически) дирек ". Чрез измененията ще бъде доизградено и усъвършенствано действието на единното европейско железопътно пространство.

Чрез транспонирането на условията на директивите от така наречен " Технически дирек " се разпределят функционалностите и се уреждат взаимоотношенията сред Агенцията за железопътен превоз на Европейския съюз (АЖТЕС) и Националния орган за сигурност - ИА " Железопътна администрация " (ИАЖА).

Втората група промени са свързани с въвеждането на условията от така наречен " Пазарен дирек ". С тях ще се уточняват наредбите по отношение на гарантиране на независимостта на шефа на инфраструктура , както и одобряването на цялостното отваряне на пазара за железопътни услуги.

Разширяват се и пълномощията на Регулаторния орган ИАЖА да упражнява надзор по своя самодейност или в резултат на тъжба от заявители. За цялостното използване на условията на директивите се планува промени и допълнения на подзаконови нормативни актове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР