Кабинетът Петков е поел ангажимент до 2026 г. България да

...
Кабинетът Петков е поел ангажимент до 2026 г. България да
Коментари Харесай

Пеканов: Кабинетът Петков е поел ангажимент до 2026 г. да затворим въглищните централи

Кабинетът " Петков " е поел ангажимент до 2026 година България да затвори въглищните централи. 

 

Този абсурден факт стана явен от днешното изявление пред публицисти в Народното събрание на служебния вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, който взе участие в среща на 10 парламентарни комисии с  генералния шеф на Работната група за възобновяване и резистентност на Европейската комисия Селин Гауе., която дава отговор за Плана за възобновяване и резистентност.

 

В Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), контрактуван сред Европейската комисия и кабинета " Петков ", има ангажимент за понижаване на нездравословните излъчвания в бранш „ Енергетика “ до 2026 година с 40 %. Не е ясно заложен механизмът, по който това да се случи, уточни Пеканов.

 

Фокусът на диалозите е бил точно Планът за възобновяване и резистентност и плануваният в него ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания. На въпрос може ли този ангажимент да бъде изпълнен, без да се затварят въглищните централи, Пеканов разяснява, че изпълнителната власт в бъдеще ще има действителна опция да измисли най-хубавия вероятен метод това понижение да бъде изпълнено, без да се затварят въглищни мощности.
 
„ Службите на Европейска комисия бяха ясни за това, че сега договорът е подобен, какъвто е, и би лишило извънредно доста време, което ще рискува част от ресурсите, той да се промени. Не е заложено ясно, че би трябвало по един или различен метод това да се случи “, уточни Пеканов в отговор на журналистически въпрос може ли въпросното понижение да се случи без затваряне на въглищните мощности.

 

Изпълнителната власт в бъдеще ще има опция да измисли най-хубавия вероятен метод това да се случи, с цел да се избегне директното затваряне на въглищни мощности, разяснява той.

 

На въпрос дали можем да предоговорим към този момент контрактуваното, Пеканов уточни, че по време на срещата със Селин Гауер ясно е бил даден сигнал, че сходни стъпки биха лишили месеци и ще рискуват всички тези планове, които би трябвало сега да стартират да се случват.

 

Предоговарянето значи прекъсване на настоящата активност по проекта и работа по нов подобен, разяснява вицепремиерът.
 
В цяла Европа тези диалози се водят сега. Доста от страните търсят решение на променилата се обстановка по отношение на предходната година, когато цялостната геополитическа конюнктура беше друга. В този смисъл Европа предлага нов инструмент REPowerEU, в който ще има спомагателни средства, изясни Пеканов.

 

По думите му вероятно тогава страните членки могат да разговорят дали желаят да вършат някакви промени.

 

В момента Екологичен потенциал завърши този инструмент, следва Европейска комисия и Европейския съвет да го одобряват, което значи, че при започване на януари този инструмент ще е наличен, с цел да се употребява точно за адресиране на променената енергийна обстановка, изясни вицепремиерът.

 

От " Продължаваме Промяната " оповестиха на брифинг след срещата, че 40 процентното понижение на нездравословните излъчвания може да се случи посредством сезонно балансиране работата на централите.

Това провокира последвала гневна реакция на ГЕРБ, които оповестиха, че Политическа партия са предали националните ползи като са поеми ангажимет да бъдат затворени ТЕЦ-овете от Маришкия басейн.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР