Кабинетът осигури 32 млн. лв. на “БДЖ - Пътнически превози

...
Кабинетът осигури 32 млн. лв. на “БДЖ - Пътнически превози
Коментари Харесай

Първият влак с германски вагони до морето тръгва от юни

Кабинетът обезпечи 32 млн. лева на “БДЖ - Пътнически транспорти ” за заплащането на 76 вагона от “Дойче бан ”. Те са втора употреба, само че са осъвременени. Парите се обезпечават за сметка на финансовите разноски по централния бюджет за 2024 година

Договорът сред “БДЖ - Пътнически транспорти ” и “Дойче бан ” беше подписан на 29 март. С тези пари доникъде на месеца ще бъде платено на немския транспортьор, а първата комбинация от 19 вагона ще дойде сред 15 и 30 април, потвърдиха от министерството на превоза. Другите три композиции поетапно ще идват до юни.

С тези актуализирани вагони, които до неотдавна са возили германци, ще бъде обезпечено изпълнитението на графика и ще се запълни дефицитът на преносим състав. Ще се минимизират закъсненията, прецизират от българските железници. От държавното управление считат, че пътуването с тях ще бъде доста по-комфортно и безвредно.

С новите композиции ще се пътува на дълги дистанции - до Бургас и Варна, а също по този начин до Русе.

Доставката на немските вагони съвсем съответствува по време с друго решение на държавното управление преди дни, с което разпореди на министъра на превоза да разгласи поръчка за нов контракт за публичен транспорт на пасажери. Този на БДЖ с страната изтича в края на годината.

От министерството обявиха, че техническото задание е на 90% готово, само че ще се съгласува с Европейската комисия.

Мнението на консултанта, който е изготвил разбора на железопътните транспорти у нас, е, че би трябвало да се разгласи поръчка за транспорти по цялата жп мрежа, а не тя да се дели на лотове. Дали това ще е тъкмо по този начин, ще стане ясно след оповестяването на процедурата.

Но 5 април пък у нас се чакат представители на испанската “Талго ”. С тях ще се водят договаряния за доставка на 20 нови влака за дълги дистанции, която е за 1,2 милиарда лева Чака се те да потвърдят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР