Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на

...
Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на
Коментари Харесай

Започва нов опит за концесия на летището в Пловдив

Кабинетът утвърди решението на министъра на превоза за разкриване на процедура за установяване на концесионер за концесия на летището в Пловдив. Процедурата е за строителство на летище, което да е обществена държавна благосъстоятелност.

Като характерни цели са посочени построяването на нов съвременен карго терминал, както и основаването на предпоставки за в допълнение развиване на летищната инфраструктура, с цел да може да се обслужват модерни самолети с огромен потребен товар.

През 2018 година страната беше на път да даде летището на концесия за 35 години на консорциум сред китайската " Хайнан " и българската " Пловдив еърпорт инвест ". Неговата оферта бе за инвестиция от 79 млн. лева евро, концесионно заплащане от 600 хиляди лева на година, както и 6% от приходите. До контракт обаче не се стигна, откакто при случай почина създателят на китайската компания. Държавата тогава се отхвърли от разновидността да предложи на втория в класирането концесията.

По закон страната можеше да предложи на другия участник, който беше и класиран на второ място - " Консорциум Летище Пловдив ", формиран от от " Тракия икономическа зона " и автотранспортната ПИМК. Тя обаче се отхвърли от този вид и реши през октомври 2018 година да приключи концесионната процедура. Заявките бяха през юли 2019 година тя да тръгне още веднъж, само че това не се е случило.

Чрез възлагането на концесия на летище Пловдив се цели да бъде притеглен финансово постоянен вложител с опит в ръководството, употребата и развиването на летища, се показва в решението на кабинета. По този метод ще бъде обезпечено бъдещето развиване на аеропорта. Концесията ще спомогне за възстановяване на съществуващата летищна инфраструктура, постигане на заложените интернационалните стандарти и категории, трансфер на управническо ноу-хау, генериране на трафик и развиване на комерсиалните действия в района, написа още в претекстовете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР