Кабинетът одобри промени в Закона за БНБ, с които се

...
Кабинетът одобри промени в Закона за БНБ, с които се
Коментари Харесай

БНБ става още по-независима

Кабинетът утвърди промени в Закона за Българска народна банка, с които се отстраняват всички неточностти в съществуващото законодателство, оповестени в отчети на Европейската комисия и Европейската централна банка. С последващото им приемане от Народното събрание тези промени ще дадат дефинитивно зелена светлина по пътя за присъединението ни към Механизма на валутните курсове, който към този момент получи известност като ERM II. По предварителни упования България би трябвало да е призната в " чакалнята за еврото " и Банковия съюз до края на юни 2019 година. В проектобюджета за следващата година са планувани и 400 млн. лева за Европейския стабилизационен механизъм, който е и един от стълбовете на Банковия съюз.

С новите промени централната банка ще е самостоятелна освен от националните органи и институции, само че и от тези на Европейския съюз

и държавните управления на другите държави-членки. Това става с изменение на член 44 от Закона за Българска народна банка в цялостно сходство с член 130 от Договора и член 7 от Устава, регламентиращи независимостта на националните централни банки.

Променят се и основанията за предварително преустановяване на мандат на член на управителния съвет на Българска народна банка. Според новите текстове, в основанията за това се плануват само условия, които са справедливи, ясно дефинирани и свързани с осъществяването на отговорностите на членовете на Съвета.

Променя се и дефиницията за преустановяване на пълномощията на член на управителния съвет на Българска народна банка. Досегашният правилник, че това става " в случай че е приет за отговорен за значително нарушаване на служебните отговорности ", към този момент се уголемява с израза " отговорен за съществено нарушаване ", без значение дали това е обвързвано със служебни отговорности или не.

Допълнително прецизиране има и тесктовете, касаещи спор на ползи, които се уеднаквяват в два закона - за централната и Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.
Вече всеки член на управилния съвет на Българска народна банка ще има право да апелира пред Върховния административен съд решението за освобождението си. Досега такова право имаше единствено гуверньорът.

Новите ремонти уголемяват и възбраната за парично финансиране. Досега Българска народна банка не можеше да дава заеми и гаранции под каквато и да било форма, в това число посредством придобиване на дългови принадлежности, на Министерския съвет, на общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия. Сега към този момент възбраната е разширена и с институциите и организациите на Европейския съюз.

Още през юли министерство на финансите подаде нужните документи за така наречен " определяне на тясно съдействие " с Европейската централна банка и Европейската комисия. Това бе и първата крачка от влизането на страната в единния банков съюз. Предстои Европейската централна банка да изготви оценка за подадената кандидатура и в случай че тя е позитивна, ще може да се присъединим към механизма ERM II, предшестващ влизането в еврозоната. Правилата на банковия съюз плануват единната банка да упражнява контрол върху трите най-големи финансови институции в страната, като може да избере и други, които да минат под надзора й. Най-вероятно първите три в листата ще бъдат " УниКредит Булбанк ", " Банка ДСК " и ОББ. Преди време обаче стана ясно, че може да бъдат следени до 6 български банки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР