Кабинетът одобри План за изпълнение на мерки в отговор на

...
Кабинетът одобри План за изпълнение на мерки в отговор на
Коментари Харесай

Кабинетът се опитва да навакса с доверието на ЕК за върховенството на закона с мерки на книга |

Кабинетът утвърди План за осъществяване на ограничения в отговор на рекомендациите в Доклада на Европейската комисия от 30 септември 2020 година за върховенството на закона за 2020 година Голяма част от тях са предъвквани отдавна.

На финала на дебата по отчета зам.-председателят на Европейска комисия Вера Юрова заяви, че мониторингът за България остава, тъй като българите нямат доверие в правосъдната система. Европейската национална партия, чийто член е ГЕРБ, разгласи, че явно в България не харесват Борисов, само че скоро идват избори и там хората ще дефинират кой да ръководи.

Сегашният проект на Министерски съвет обгръща ограничения, препоръчани от способените институции от изпълнителната, правосъдната власт и самостоятелните органи по четирите стълба на отчета на Европейска комисия - правосъдни системи, уредба (правна рамка) за битка с корупцията, медиен плурализъм и независимост на медиите и други институционални въпроси, свързани с правилото на причинност и взаимоограничаване.

В дирек „ Правосъдна система “ се плануват привършване на законодателната промяна във връзка с основния прокурор, неговата отчетност и наказателна отговорност. Те са съобразени със мнението на Венецианската комисия и настоящата конституционна рамка за възстановяване работата и независимостта на Инспектората към Висшия правосъден съвет, прекратяване на обществения достъп до подадените към този момент заявления от магистрати за участие в професионални организации, възстановяване на достъпа до правораздаване и други.

По отношение на „ Уредба (правна рамка) за битка с корупцията “ се плануват повишение успеваемостта на следствията на корупционни закононарушения и реализиране на по-солидни резултати във връзка с дефинитивни присъди - възлагане и осъществяване на сложен разбор на делата за корупционни закононарушения, разбор на ресурсите (численост на проверяващи органи и прокурори, съществуване или липса на специализация в областта), правене на експертни оферти за законодателни промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс. Предвиждат се възстановяване на работата на КПКОНПИ посредством застраховане на човешките запаси, както и ограничения за повишение на публичността и доверието в антикорупционната комисия.

Въпросите по дирек „ Медиен плурализъм и независимост на медиите “ ще бъдат включени като цели в област „ Медийна среда “ в Националната стратегия за развиване България 2030. Ще бъдат сложени на публично разискване въпросите, свързани със отбраната на публицистите от похищения, усилване на прозрачността за разпределението на държавната реклама, както и повишение на прозрачността за медийната благосъстоятелност, за формулиране на ограничения. Предвижда се нарастване на ресурсите и потенциала на Съвет за електронни медии.

В рамките на дирек „ Други институционални въпроси " се планува приемането на Ръководство за последващата оценка за влияние от Министерския съвет, въвеждане на условие за предварителна оценка на влияние за плановете на подзаконови актове на министри, които имат икономическо, обществено или екологично влияние, увеличение на ресурсите на КЗД и омбудсмана.

Заложените ограничения са с кратковременен шестмесечен и средносрочен двегодишен период за осъществяване.

Планът ще бъде обществено наличен на Портала за публични съвещания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР