Кабинетът одобри държавно субсидиране на около 190 български предприятия, които

...
Кабинетът одобри държавно субсидиране на около 190 български предприятия, които
Коментари Харесай

Заводи ще вземат нов вид субсидия заради скъпия ток

Кабинетът утвърди държавно субсидиране на към 190 български предприятия, които са пострадали от поскъпващата електрическа енергия поради вкарването в цената ѝ на разноските за парникови излъчвания. Приетите от държавното управление ремонти в Закона за ограничение изменението на климата ще разрешат на заводите да си разпределят до 2021 година до една четвърт от приходите на страната от търговията с парникови квоти на европейския пазар. За 2019 година се чака постъпленията да са към 750 млн. лева Това значи, че още тази година предприятията ще могат да получат 187.5 млн. лева като отплата за скъпия ток.

Каква ще е тъкмо схемата ще се регламентира в разпоредба от министъра на стопанската система, определяща кои предприятия и по какъв метод могат да се възползват от помощта, периодите за даването ѝ и график за плавното понижаване на субсидирането, с цел да не се получи несъразмерна отплата на индустриалните потребители на електрическа енергия. Схемата за държавна помощ би трябвало да бъде утвърдена от Европейската комисия преди да стартира използването ѝ.

Това ще е следващата държавна помощ за енергоемките предприятия, откакто през август 2016 година Брюксел нотифицира държавна помощ за общо 500 млн. лева до 2020 година за над 200 български компании с интензивно ползване на електрическа енергия. Наредбата, която разреши поемането на сред 40 и 85 на 100 от разноските за екологично създаден ток на предприятията, разграничени в три групи, влезе в действие със задна дата от 1 август 2015 година

За опцията енергоемките предприятия да бъдат обезщетени за увеличените цени на тока от поскъпналите парникови квоти заяви в средата на декември 2018 година енергийният министър Теменужка Петкова.

Мерките на държавното управление обаче са закъснели като се има поради, че такива помощи са вероятни от 2012 година и се дават към този момент в 10 страни от Европейски Съюз. Според сегашните европейски правила, до края на 2020 година предприятията могат да получават до 25 % от приходите от продадени държавни въглеродни излъчвания. От междуведомствената група, изготвила измененията, обаче показват, че сега директивата се преразглежда и емисионната помощ ще продължи и след 2021 година до 2030 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР