Кабинетът очаква загуба за милиарди, ако България не вземе газа

...
Кабинетът очаква загуба за милиарди, ако България не вземе газа
Коментари Харесай

Вечерни новини: Загуба за милиарди без газа от „Газпром“; Война за дърва

Кабинетът чака загуба за милиарди, в случай че България не вземе газа от „ Газпром “
Служебният кабинет от ден на ден приближава България назад към „ Газпром “, като в четвъртък изложи нов претекст за нуждата от завоя. Министрите на енергетиката и на защитата – Росен Христов и Димитър Стоянов – обрисуваха упованията си, че страната ни я грози загуба при евентуален арбитраж с „ Газпром Експорт “, респективно и ощетяване на бюджета с към милиард лв..
Война за дърва: Между политическите обещания и суровата действителност
С наближаването на есенно-зимния сезон българите трескаво стартират да се запасяват с дърва. Те постоянно са били измежду най-изгодните енергийни източници за отопление, само че през последната година нарастнаха с близо 70%. И наклонността е за продължаващ растеж. По тържищата край градовете и пътищата сега цените варират по 125 –165 – 180 лева за кубик (б.ред. – кубични метра), а по същото време предходната година вървяха по 80-100 лева за кубик.
След мигане от Дания – Министерство на външните работи вижда България в Шенген до месеци
Министерството на външните работи чака, че България може да получи дълго чаканото присъединение към Шенген до края на годината. Ресорният зам.-министър Костадин Коджабашев увери, че се работи интензивно по този сюжет, а позитивен сигнал, че подобен е вероятен, той вижда в смяната на настройките измежду някои от скептичните страни членки.
Френската Akwel възнамерява да открие цех в Плевен
Френският производител на автомобилни съставни елементи Akwel възнамерява да открие свое произвеждане в Северна България. Намерението на вложителя е да трансферира част от своите мощности от съществуващия си цех в Турция към Плевен. За желанията ѝ да стъпи в  града заяви представителят на компанията за България Димитър Калдамуков по време на съвещание на общинския съвет.
Еврокомисията придвижи настояването на България за заем по SURE
Европейската комисия придвижи настояването на България за заем по линия на инструмента SURE до Съвета на Европейския съюз. Искането е за 460 млн. евро или близо 1 милиарда лева и бе подадено напролет на 2022 година от настоящия по това време кабинет на Кирил Петков. Заемът е обвързван с покриване на разноските по Коронавирус ограничения като „ 60/40 “, чието деяние завърши в края на юни.
Метаморфозата на БАИ: Ускоряват се процедурите за непознати вложители
БАИ би трябвало да е лицето на България за всеки един вложител. С тези пожелателни думи служебният зам.-министър на нововъведенията и растежа Стефан Савов даде звук на специфичен брифинг, отдаден на тематиката за бъдещето на съществуващата от 18 години Българска организация за вложения (БАИ). Вече пет месеца новото управление отпред с Богдан Богданов се занимава с преструктурирането на основното за стопанската система ведомство.
НЗОК предлага още ден заплатен отпуск за профилактичен обзор
Въвеждане на спомагателен ден в платения годишен отпуск, който да е отдаден на здраве, предлага шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев. Идеята е той да бъде употребен за осъществяването на профилактичен обзор, за какъв другояче малко хора биха си взели постоянен заплатен отпуск.
Енергийната рецесия на Острова e „ по-голяма от пандемичната “
Обединеното кралство скоро ще би трябвало откри отговор на казуса с повишаващите се енергийни сметки или рискува да изпадне в филантропична рецесия. Замразяването на цените на газа и електричеството в идващите две зими обаче може да коства на държавното управление над 100 милиарда паунда (118 милиарда долара), което е повече в сравнение с бе похарчено за подкрепяне на заплатите на милиони хора по време на пандемията от COVID-19, написа CNN Business.
Две истории за една стопанска система – какво в действителност се случва в Русия
Рекордната претовареност в Русия е сигнал за изненадващо гладко обособяване на страната от Запада. Бързата подмяна на вериги като McDonald`s и Starbucks с локални други възможности демонстрира, че животът като че ли се връща към естественото. Въпреки това натискът в сърцето на икономическата машина се усилва, а протичащото се с най-големия авто производител в страната е ослепителен образец за дълбоките контрасти сред думите и действителността. 
Люта зима се спуска над фондовите тържища
Люта зима за световните акции чакат анализаторите, интервюирани от Reuters. Те понижиха прогнозите си за края на годината за множеството съществени показатели спрямо упованията си отпреди три месеца. Акциите се развиваха шеметно през по-голямата част от последното десетилетие, а в този момент се борят да преодолеят дълбоките загуби от първата половина на тази година. Притесненията за световната стопанска система са налице, а протичащото се на фондовите пазари е знак за фундаментална смяна.
Петролът Брент още веднъж скочи над $100 за барел
Цените на петрола се покачиха в четвъртък поради продължаващите опасения за дефицит на доставките. Притеснителните фактори, които движат пазара, са свързани с спиранията на съветския експорт, опцията огромни играчи да понижат производството, както и частичното затваряне на рафинерия в Съединени американски щати.
МЕУ започва 4 е-услуги за изборите през октомври
В опит да улесни административния развой Министерство на електронното ръководство пуска четири електронни услуги за идните парламентарни избори на 2 октомври. Те се дават от общински администрации и могат да бъдат декларирани електронно посредством Портала eGov. 

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР