Кабинетът няма да подписва дългосрочен договорТова заяви в ефира на

...
Кабинетът няма да подписва дългосрочен договорТова заяви в ефира на
Коментари Харесай

Кабинетът няма да подписва дългосрочен договор за доставка на газ

Кабинетът няма да подписва дълготраен контракт

Това съобщи в ефира на служебният министър на енергетикатаРосен Христов. „ Ако ще водим договаряния с „ Газпром “ те ще са за доставки по настоящия контракт. Нямам желание да подписвам дълготраен контракт с никоя компания “, сподели той.

По думите му природен газ в региона на Югоизточна Европа има задоволително, само че въпросът е в цената. Той разясни, че сега също се купувал съветски природен газ, само че през медиатори. Служебният министър неколкократно не отговори на въпрос дали „ Газпром “ може да бъде считан за благонадежден сътрудник. Христов посочи единствено, че последният вид за доставки е с съветската компания. Служебният министър призна, че държавното управление на Петков е било в непрекъсната връзка с „ Газпром “ и добави, че Европейска комисия е давала рекомендации по въпроса. „ Булгаргаз “ е изискал, че след откриването на двете сметки в долари и рубли, руснаците да подсигуряват, че получената сума в долари е осъществено заплащане. Така той опроверга лъжите на ГЕРБ, че последният постоянен кабинет не се е опитвал да обезпечи доставки от „ Газпром “ по настоящия контракт.

Министърът засегна и тематиката за положението на Булгаргаз “. Според него главният проблем са оборотните средства, само че сдружението не е на загуба. „ Причината е ниската събираемост на вземанията. Най-голям дебитор е „ Топлофикация-София “, други сдружения също не заплащат, поради високата цена на газ. Няма заплаха обаче „ Булгаргаз “ да банкрутира. Ще се усъвършенства ликвидността на компанията, като ще се отпусне заем на газовия монополист за 800 млн. лева Ще се разгласи процедура за рефинансиране на сдружението. Говорили сме с интернационалните банки за заеми “, посочи Христов.

Относно довършването на интерконектора, служебният министър съобщи, че вършат всичко допустимо да довършат плана, а предходното държавно управление не било упражнявало надзор върху осъществяването му. Още не били получили финалния график от строителите и плановата компания, твърди той. „ Няма подготвени пътища за достъп на пожарни коли и са провеждани единствено частични тествания и оборудванията не са сертифицирани. Строителните работи още не са завършили. Извикахме притежателя на строителя - гръцката „ Авакс “, който ще беседва с президента Радев “, добави той.

За септември служебният кабинет цялостен най-малко да стабилизира цената на газа у нас, само че ще се опита да я смъкне.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР