Кабинетът не мисли за начина, по който да обезпечи заетите

...
Кабинетът не мисли за начина, по който да обезпечи заетите
Коментари Харесай

Защо решението за спасяване на ТЕЦ "Марица-изток 2" е скъпо и опасно

Кабинетът не мисли за метода, по който да обезпечи заетите в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", след поетапното прекъсване на централата, а се пробва да я поддържа с непазарни ограничения.

© Надежда Чипева В опит за печелене на краткосрочни политически дивиденти и ръководещите, и опозицията в Народното събрание заложиха същинска бомба в енергетиката. С единомислещо решение депутатите през днешния ден задължиха държавното управление до края на февруари да предприеме ограничения за финансовото излекуване на изпадналата в механически банкрут Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", само че не съгласно разпоредбите на Европейски Съюз, а " без значение от мнението на Европейската комисия по този въпрос ".

Това е невижданото решение, което без подозрение ще провокира наказателна процедура против България за непозволена държавна помощ. Но защото не е взето от държавното управление, а от Народното събрание, отговорност за последващите вреди няма да бъде търсена на никого. А глобите от Брюксел може да доближат стотици милиони евро - според от размера на предоставената държавна помощ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още от началото на предходната година България насочи публично искане до Европейска комисия да позволи на БЕХ да завърши процедурата по нарастване на капитала на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " посредством превръщане на 600 млн. лева дълг. Такова обаче не се дава, защото българската страна не може да потвърди, че помощта няма да има единствено краткотраен резултат, а притежателят (БЕХ) ще може да си възвърне инвестицията.

Държавната въглищна електроцентрала има общо насъбраната загуба от над 800 млн. лева, а задълженията й надвишават 1.54 милиарда лв.. В същото време няма никакви признаци за оптимизация - в централата работят към 2400 души, макар че натовареността на мощностите й през последните две години е единствено 30-40%.

Срещу Европейска комисия

" Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори ", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в пленарната зала. Така тя отговори на запитване от Българска социалистическа партия, обвързвано с бъдещето на въглищните централи. По думите й без тях енергийната система не може да работи обикновено.

В същото време показания от нея в края на 2019 година план на Национален проект за енергетиката и климата планува след 2025 година страната да стартира да затваря въглищните централи. В същото време Министерството на енергетиката се отхвърли да търси поддръжка за централите и след 2025 година

Такава опция имаше до края на предходната година, само че държавното управление не подаде за утвърждение от Европейска комисия на механизъм за потенциали (чрез него централите можеха да се финансират да стоят в готовност). Голяма част от ТЕЦ-овете би трябвало да излязат от употреба след 2027 година, защото няма да извършват екологичните условия на Европейски Съюз.

" Ние сме декларирали пред Европейската комисия, че до 2030 година те са съществена базова мощ на страната ", разяснява още Петкова и добави: " Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е единствената в страната, която има връзка с трите равнища на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 % от силата в страната и 60 % през зимата ". Последното обаче е противоречиво, защото по дани на Електроенергийния систематичен оператор тази зима делът на ТЕЦ-овете е сред 30 и 40 на 100, защото има спад на общото ползване на ток с 5%, а България от експортьор се трансформира във вносител на електрическа енергия. Поради това активността на базовите централи е спаднала с над 15%.

Опасни резултати

Дори в този момент да бъде капитализирана Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " няма по какъв начин да бъде оздравена, защото ще продължи да генерира загуба поради високата цена на въглеродните излъчвания - за тази година прогнозите са, че квотите CO2 ще костват близо 500 млн. лева, при малко над 600 млн. лева общи доходи за сдружението. Казано другояче наливане на милиони и свързаната с това наказателна процедура от Европейска комисия единствено ще удължат мъката на ТЕЦ-а.

Опасенията в тази ситуация са, че с това решение ръководещите не се пробват да намерят работещо решение, а си " купуват " година успокоение до идните парламентарни избори.

Друг проблем е, че по информация на " Капитал " министър Петкова е издала изключителна заповед, с която задължава НЕК да изкупи от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " близо 2 млн. МВтч електрическа енергия за контролирания пазар до 30 юни 2020 година Идеята е по този метод да се обезпечи работа за централата, като всички разноски за активността й по тази заповед, ще бъдат приети от КЕВР и възобновени. Цената на създаваната от централата сила е 135.3 лева./мВт, НЕК ще я изкупува по 98.08 лева./мВтч, а разликата, която кумулативно е над 70 млн. лева, ще се поеме Фонда " Сигурност на енергийната система ".

По принцип министърът на енергетиката има право да постанова на енергийните предприятия спомагателни отговорности за обслужване на обществото, свързани с непрекъснатост на доставките на сила. В съответния случай обаче няма никакви претекстове за решението, а по този начин или другояче енергийната система изобщо не е натоварена. Самата Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " работи единствено с към 500-700 мегавата от наличните си 1600 мегавата.

Подобна интервенция също обаче може да се преглежда като неразрешена държавна помощ, защото за нея няма никаква аргументация, показва се единствено, че в предходни години е имало проблеми с доставките. Тази година обаче няма такива.

Извънредното включване на държавната централа с квота за контролирания пазар ще е за сметка на така наречен американски ТЕЦ-ове. Това в допълнение ще натовари финансово енергийната система, защото на Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица изток 3 " се заплаща за разполагаемост когато не работят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР