Кабинетът е дал мандат на министъра на отбраната Красимир Каракачанов

...
Кабинетът е дал мандат на министъра на отбраната Красимир Каракачанов
Коментари Харесай

Правителството одобри покупката на американските изтребители F-16 за 2.2 млрд. лева

Кабинетът е дал мандат на министъра на защитата Красимир Каракачанов за подписване на контракт за покупката на осем изтребителя F-16. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след днешното държавно съвещание. Общата цена на пакета е 1.256 милиарда $ или към 2.2 милиарда лв., както бе оповестено наскоро от премиера Бойко Борисов. Освен осемте самолета страната ни ще придобие муниции, ракети въздух-въздух и нужната система за наблюдаване и ръководство.

Първоначално държавното управление бе оценило сумата от 2 милиарда лева като "приемлива ". Това число поредно бе упоменато и от вицепремиера Красимир Каракачанов, и от финансовия министър Владислав Горанов. Явно в хода на договарянията, които завършиха към края на юни, не е била реализирана отстъпка, защото поради идната облага финансовото министерство емитира две излъчвания ДЦК – 10.5 и 20-годишни облигации от по 200 млн. лв.. Общият размер нов дълг, който страната пое от вътрешния пазар, бе 300.6 млн. лв..

Следващата седмица офертата на Съединени американски щати влиза за разискване в Народното събрание. Първо ще бъде прегледана в Комисията по защита, а по-късно процедурата ще бъде придвижена и към пленарната зала.

Предварителните упования са дебатите в Сградата на съединението да са яростни. Отсега е ясно, че Българска социалистическа партия няма да поддържа покупката. Социалистите и президентът Румен Радев поредно подлагат на критика съглашението с Вашингтон. Тяхното мнение е, че от "Дондуков 1 " са пренебрегнали заложените в плана условия.

"Воля " на Веселин Марешки най-малко до момента също бе съперник на договорката, а единогласие няма и при "Обединени патриоти ". Там водачът на "Атака " Волен Сидеров се придържа към позицията, че Съединени американски щати би трябвало да ни подарят техниката, защото разположили свои бази на българска земя, без да заплащат.

С други думи, ГЕРБ ще би трябвало да разчитат на Движение за права и свободи. Именно с гласовете на депутатите от придвижването Народното събрание позволи през януари на кабинета да стартира договаряния с американците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР