Кабинетът Денков проведе редовното си заседание днес. Ето какви решения прие

...
Кабинетът Денков проведе редовното си заседание днес.
Ето какви решения прие
Коментари Харесай

МС: Работа за близо 10 000 безработни ще бъде осигурена по Националния план по заетостта за 2023 г.

Кабинетът " Денков " организира постоянното си съвещание през днешния ден.

Ето какви решения одобри Министерският съвет:

Работа за близо 10 000 безработни ще бъде обезпечена по Националния проект по заетостта за 2023 година

Работа за близо 10 000 безработни ще бъде обезпечена по стратегии и ограничения от Националния проект за деяние по заетостта за 2023 година, който беше утвърден от държавното управление. Приоритетните цели на документа са да насърчи икономическата интензивност и заетостта на популацията, в това число измежду младежите, които не работят и не учат, и да понижи безработицата. Сред главните задания на проекта е и повишението на качеството на работната мощ посредством придобиване на цифрови умения съгласно потребностите на стопанската система. Предвижда се към 9 500 работещи и безработни да бъдат включени в образования, с цел да станат по- конкурентоспособни на пазара на труда.

Бюджетът на Плана по заетостта за 2023 година е 73 млн. лева В резултат от осъществяването на заложените в него действия се чака средногодишната стойност на безработицата в България да се намали до 4,1% от стопански дейното население. 

Включените в стратегии за претовареност безработни на цялостен работен ден ще получават трудово заплащане от 780 лева, което ще се субсидира от страната. Субсидия със същия размер ще получават и работодателите, наели безработни по ограничения от Закона за поощряване на заетостта. Трудовото заплащане на младежите, включени в стратегия „ Старт на кариерата “ ще се увеличи от 860 лева на 920 лева

Увеличават се и заплатите на наетите по националната стратегия „ Активиране на неактивни лица “. Възнагражденията на младежките посредници към общините ще се покачат на 950 лева, на психолозите и мениджърите на случай - на 1 070 лева, а на ромските посредници - на 950 лева На 820 лева се усилват и заплатите на наетите висшисти по стратегиите „ Помощ за пенсиониране “ и „ Мелпомена “, както и по Националната стратегия за образование и претовареност на хора с трайни увреждания.

По двугодишния проект на държавното дружество „ Българо-германски център за професионално образование “ ще бъдат подготвени 1 566 безработни от разнообразни групи в неравностойно състояние на пазара на труда. Около 530 души ще работят по план „ Красива България “. По планове на обществените сътрудници 6 246 безработни ще се включат в образования за придобиване на основни компетентности и професионална подготовка по търсени на пазара на труда специалности.

Министерският съвет редуцира дейностите по систематична интеграция, които МФ разпорежда на систематичния интегратор - „ Информационно обслужване “ АД

Министерският съвет одобри изменение на РМС № 727 от 2019 година за установяване на административните органи, които разпореждат действия по систематична интеграция, на систематичния интегратор - „ Информационно обслужване “ АД.

Промените са свързани с прекосяването на дирекция „ Централно координационно звено “ към структурата на Министерството на финансите от 01.08.2023 година и функционалностите й по създаване, внедряване, развиване и поддържане на осведомителните системи за ръководство и наблюдаване на обществените вложения от фондове на Европейски Съюз и други донорски стратегии, и на осведомителните системи за ръководство и наблюдаване и за ръководство на националните вложения, попадащи в обсега на член 7с от ЗЕУ, съфинансирани със средства от Европейския съюз.

Предвижда се дирекцията да резервира опцията да употребява източници на финансиране, разнообразни от държавния бюджет, и да разпорежда действия в региона на осведомителните и информационни технологии, планувани с европейски средства, с оглед функционалностите й във връзка с координацията на стратегиите и инструментите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено ръководство, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Норвежкия финансов механизъм и Швейцарско-българската стратегия за съдействие. Финансираните с бюджетни средства действия по систематична интеграция, които Министерството на финансите разпорежда на систематичния интегратор, ще продължат да бъдат възлагани по досегашния ред.

Областните осведомителни центрове ще дават услуги в процеса на повишение на енергийната успеваемост на правилото „ Обслужване на едно гише “

С решение на държавното управление осведомителните центрове на територията на 28-те регионални града в страната за разпространение на европейските фондове ще дават безвъзмездни съвещания и информация на заинтригуваните лица по всички въпроси, свързани с процеса на възобновяване при предприемане на ограничения за повишение на енергийната успеваемост. Изградената мрежа от центрове има нужния потенциал и опит да дава информация и услуги на заинтригуваните лица по въпроси, свързани с процеса на възобновяване при предприемане на ограничения за повишение на енергийната успеваемост, както и по процедури, отворени за кандидатстване по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Реформата е заложена в дирек „ Зелена България “, съставен елемент „ Нисковъглеродна стопанска система “ от Националния проект за възобновяване и резистентност. За нейното осъществяване е подписано Оперативно съглашение сред Министерството на финансите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на енергетиката и Агенцията за стабилно енергийно развиване като виновни ведомства. Те ще провеждат и проведат образования за екипите на осведомителните центрове, с цел да могат да дават налична и настояща информация за процедурите по отношение на енергийната успеваемост и енергийното възобновяване на сградния фонд в Националния проект за възобновяване и резистентност.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерски съвет

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерски съвет за 2023 година в размер на - 6 311 800 лева за както следва: 2 900 000 лева за източноправославното изповедание - на Българската православна черква - Българска патриаршия (текущи и финансови разходи); 500 000 лева за Мюсюлманското изповедание - на Мюсюлманското вероизповедание (текущи разходи); 1 300 000 лева за ремонт на оградата на Софийската духовна семинария „ Св. Иван Рилски “, 311 800 за ремонт на остарялата джамия (Куршумлу джамия) в гр. Пазарджик, 800 000 за създаване на храм „ Св. Иван Рилски “ в Лондон и 500 000 лева за придобиване на храм „ Св. Св. Кирил и Метоодий “ в Щутгарт.

Допълнителните финансови средства са нужни за: Създаване на опция на многочислените поклонници от страната и чужбина при модерни условия да задоволяват своите религиозни нужди; Създаване на модерни условия за образование на междинни богословски кадри; Създаване на опция за угаждане на религиозните потребности на българските жители, живеещи и работещи в Германия и Великобритания; Обезпечаване на настоящи разноски и ремонт на джамията в гр. Пазарджик, с оглед обезпечаване на духовници за обслужване на хората, изповядващи исляма в Република България.

Одобрен е отчетът за касовото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2023 година

Правителството одобри отчета за касовото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2023 година.

На база данни от тримесечните доклади за касовото осъществяването на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет (ПРБ) бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) за първото полугодие на 2023 година е позитивно в размер на 174,4 млн. лева (0,1% от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 161,4 млн. лева и по европейските средства в размер на 13,0 млн. лв..

Постъпилите доходи, помощи и дарения по КФП към 30.06.2023 година са в размер на 31 405,0 млн. лева или 45,2% от годишните планове. Общото нарастване на данъчните и неданъчните доходи по отношение на същия интервал на миналата година е 3 371,3 млн. лева (12,6%), а постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са по-малко с 214,2 млн. лева (15,1%).

Общата сума на данъчните приходи по КФП, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 24 580,6 млн. лева, което съставлява 46,2% от плануваните за годината данъчни доходи. Приходите от директни налози са в размер на 4 946,1 млн. лева или 42,5% от плануваните в плановете за годината. Постъпленията от косвени налози са в размер на 10 454,4 млн. лева (44,7% от плановете за годината), като приходите от Данък добавена стойност са в размер на 7 423,1 млн. лева (43,7% от планираните), от акцизи възлизат на 2 837,6 млн. лева (47,8% от разчета), а тези от мита са в размер на 166,1 млн. лева (41,0% от годишните разчети). Постъпленията от други налози (вкл. имуществени и други налози по ЗКПО) са в размер на 1 720,6 млн. лева (в т. ч. 676,6 млн. лева целеви вноски във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “), което съставлява 64,6% от плана за 2023 година Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 7 459,5 млн. лева, което съставлява 48,2% от разчетените за годината.

Неданъчните доходи са в размер на 5 621,0 млн. лева, което съставлява 50,4% от годишните планове. Неданъчните доходи се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други. През месец юни постъпиха доходи (в размер на 384,5 млн. лева.) от Европейската капиталова банка по плановете, финансирани от Модернизационния фонд. Подкрепените планове са в региона на производството на електрическа енергия от възобновими източници, модернизацията на енергийните мрежи и енергийната успеваемост. В частта на неданъчните доходи през юни са постъпили и 407,0 млн. лева доходи от дял за страната от държавни предприятия.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 1 203,4 млн. лв..

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2023 година възлизат на 31 230,6 млн. лева, което е 42,2% от годишните планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година, разноските по КФП нарастват номинално с 15,4 на 100 или 4 158,7 млн. лева В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при разноските за пенсии (увеличение с 2 081,1 млн. лева.), както и в частта на разноските за личен състав (1 045,5 млн. лева.), финансовите разноски (615,6 млн. лева.) и други. Ръстът на разноските се дължи на влезнали в действие нормативни актове, включително промени в пенсионната сфера, настоящи стратегии за погашение на обезщетения на потребителите на електрическа сила, разплащане на отговорности по бюджета на Министерство на регионалното развитие, влезнали в действие увеличени размери на възнагражденията в редица администрации и други.

Нелихвените разноски са в размер на 30 033,3 млн. лева, което съставлява 42,4% от годишния план. Текущите нелихвени разноски са в размер на 27 818,4 млн. лв.. Капиталовите разноски (вкл. чистият приръст на държавния резерв) възлизат на 2 180,8 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 34,1 млн. лв.. Лихвените заплащания са в размер на 349,6 млн. лева (42,4% от плануваните за 2023 г.).

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.06.2023 година от централния бюджет, възлиза на 847,6 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Размерът на фискалния запас към 30.06.2023 година е 12,9 милиарда лева, в това число 12,5 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,4 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Одобрена е цената за възнаграждение на предизборните излъчвания по Българска национална телевизия и БНР от партиите за изборите на 29 октомври 2023 година

Правителството утвърди цената, по която партиите, обединенията и инициативните комитети ще заплащат предизборните предаванията по Българската национална телевизия, Българското национално радио и техните районни центрове в границите на идната предизборна акция за избор на общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година Тарифата е направена в сходство с предложенията на управленията на БНР и Българска национална телевизия.

Предизборната акция се отразява в стратегиите на двете публични медии под формата на клипове, дебати и други форми, контрактувани с представители на участниците в изборите по реда и изискванията, уредени в Изборния кодекс.

Срокът за приемането на цената е не по-късно от 40 дни преди изборния ден. Своевременното й приемане е от извънредно значение за естественото протичане на предизборната акция и нейното отразяване в стратегиите на публичните електронни медии.

Правителството отпуска 40 млн. лева на Столична община за уголемение на метрото

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер до 40 млн. лева по бюджета на Столична община за построяването на Линия 3 на метрото в София. Етап 3 на лот 2 включва секторите: ул. „ Шипка “ - ж.к. „ Гео Милев “, регион „ Слатина “ - зала „ Арена Армеец “/„ София Тех парк “ - бул. „ Цариградско шосе ”. Средствата са за планиране, създаване, доставка, монтаж и въвеждане в употреба на системи за надзор и ръководство на влаковото придвижване, връзки, перонни преградни порти и придобиване на метровлакове.

Необходимите средства ще се обезпечат за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2023 година

Строителството на метрото е най-големият транспортен и екологичен план на столицата - изгодите от него за възстановяване изискванията на живот и качеството на въздуха са обилни. Към сегашния миг метрото е с обща дължина 52 км. и 47 метростанции, а всяко последващо уголемение го утвърждава като съществена транспортна система в София.

Утвърдени са таксите за задгранични студенти в два университета

Министерският съвет утвърди таксите за образование на задгранични студенти в Медицинския университет в Пловдив и в Техническия университет в София за образователната 2023/2024 година

Първокурсниците по специалности „ Медицина “ и „ Дентална медицина “ в МУ- Пловдив, от страни отвън Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП) ще заплащат 8000 евро такса за образование на български език. За студентите от 2-и до 6-и курс таксата е 7000 евро. Обучаващите се на британски език по същите специалности първокурсници ще заплащат по 9000 евро, а студентите от 2-и до 6-и курс - по 8000 евро. Таксата за задгранични студенти, които учат за „ Акушерка и здравна сестра “, е 4000 евро, без значение дали образованието е на български или на британски. За компетентност „ Фармация “ също е идентична таксата за учещите на български и на британски - по 6000 евро.

В Техническия университет в София таксата за студенти от страни отвън Европейски Съюз, които учат „ Педагогически науки “, „ Социални, икономически и правни науки “ и „ Математика “, ще е 3000 евро. 3600 евро ще заплащат задграничните студенти по „ Информатика и компютърни науки “ и по „ Технически науки “ без „ Комуникационна и компютърна техника “. За студентите по „ Комуникационна и компютърна техника “ таксата е 4000 евро.

Промяна има и в Националната спортна академия “Васил Левски “. Тя е обвързвана с одобряване на броя на одобряваните за образование студенти по професионално направление „ Здравни грижи “. Таксата за тях е 600 лв. за учащите се в бакалавърска степен студенти от България и страни от Европейски Съюз и ЕИП и 780 лв. за магистри и докторанти. За задгранични студенти от страни отвън Европейски Съюз и ЕИП, които учат „ Здравни грижи “, таксата е 3200 евро за бакалаври, магистри и докторанти в постоянна форма на образование. Докторантите, учещи задочно, ще заплащат 2000 евро.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на държавното управление се трансформира статутът на парцел, възложен за ръководство на Висшия правосъден съвет в гр. Видин. Имотът се употребява за осъществяване на функционалностите на правосъдната власт. Намира на ул. „ Бдинци “ № 1 и съставлява два независими обекта с повърхност от 20 кв. м и 40 кв. м. Съгласно държавното решение частта от парцела - частна държавна благосъстоятелност получават статут на парцел - обществена държавна благосъстоятелност.

Съгласно друго решение на държавното управление парцел в Габрово, който е обществена държавна благосъстоятелност, ще бъде преобразуван в парцел - частна държавна благосъстоятелност. Министерският съвет дава единодушие за премахването му. Имотът се намира в град Габрово, ул. „ Брянска “ № 72 и съставлява едноетажна постройка със застроена повърхност 243 кв. м, която е негодна за потребление, застрашена от самосрутване, рискова за живота и здравето на жителите и не може да се поправи и заздрави. Имотът е в ръководство на Професионална техническа гимназия „ Д-р Никола Василиади “. Учебното заведение ще отстрани постройката за своя сметка при съблюдаване на условията на Закона за устройството на територията. Областният шеф на област Габрово ще сформира акт за частна държавна благосъстоятелност за парцела и след премахването му ще го отпише от актовите книги за държавна благосъстоятелност.

Поради отпаднала нужда държавното управление лишава от Държавно дружество „ Фонд затворно дело “ правото на ръководство върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Той се намира в гр. Пловдив и съставлява терен с повърхност 32 400 кв. м, дружно с четири здания в него. Имотът се дава за ръководство на Министерството на правораздаването за потребностите на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ - Затвора Пловдив.

Със свое решение Министерският съвет дава на Българския червен кръст (БЧК) за период от 10 година правото да употребява безплатно парцел - частна държавна благосъстоятелност. Той се намира в гр. Сливен, ул. „ Генерал Столипин “ № 5 и съставлява втори етаж и таван от постройка със застроена повърхност надлежно от 85 кв. м и 90 кв. м. Към сегашния миг Областният съвет на БЧК - Сливен употребява първи етаж от постройката, само че БЧК се нуждае от в допълнение пространство за реализиране на главните си действия. Помещенията ще дадат опция за предпазване на катастрофален запас, който към сегашния миг е разпределен на три места в разнообразни здания на града, както и опция за оптимално действие на организацията. Правителството разпорежда на регионалния шеф на Сливен в едномесечен период да провежда приемането и предаването на парцела с протокол.

Министерският съвет реши да даде безплатно за ръководство част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, на Министерството на правораздаването, за потребностите на Главна дирекция „ Охрана “, Областно звено „ Охрана - Кърджали “. Решението е по искане от министъра на правораздаването, защото предоставените пространства на 03 „ Охрана - Кърджали “ са извънредно незадоволителни, което води до основаване на компликации при осъществяване на служебните отговорности. Частта от парцела се намира в гр. Кърджали, ул. „ Булаир “ № 12 и съставлява независим обект в постройка с досегашно предопределение за делова и административна активност. С даването му за прилагане на 03 „ Охрана - Кърджали “ ще бъде обезпечена опция за осъществяване на нормативните условия на Наредба № 4 по отношение на пространствата за краткотрайна изолираност и престой на наложително доведени и арестувани лица.

Поради отпаднала нужда държавното управление лишава от Регионално ръководство на образованието - Габрово правото на ръководство върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност и го оповестяването му за парцел - частна държавна благосъстоятелност. Той се намира в с. Керека, община Дряново, област Габрово и е с повърхност 1258 кв. м, ведно с издигнатата в него постройка със застроена повърхност 492 кв. м. В едномесечен период от Решението на Министерския съвет началникът на Регионално ръководство на образованието - Габрово и регионалният шеф на Габрово би трябвало да провеждат предаването и приемането на парцела с протокол.

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване на обособена част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност за ръководство на Министерството на здравеопазването, за създаване на оперативна база за HEMS за потребностите на незабавната здравна помощ, проведена от страната. Предоставената обособена част от парцел е с повърхност от 10115 кв. м, с координати на гранични точки, според скица-проект, приложение към решението, представляваща част от аграрен парцел с идентификатор 22215.108.412 по кадастралната карта и кадастралните регистри, намиращ се в гр. Долна Митрополия, община Долна Митрополия, област Плевен.

Правителството утвърди подписването на новото Споразумение за партньорство сред Европейски Съюз и Организацията на страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн

Министерският съвет одобри решение, с което утвърждава плана на Споразумение за партньорство сред Европейския съюз и неговите страни членки, от една страна, и членовете на Организацията на страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, въпреки това. Споразумението открива общи правила и обгръща следните предпочитани области: народна власт и права на човека; резистентен стопански напредък и стабилно развитие; изменение на климата; човешко и обществено развитие; мир и сигурност; миграция и подвижност.

Споразумението ще размени до момента настоящата рамка за партньорство - така наречен Споразумение от Котону, признато през 2000 година То основава нова правна рамка на връзките на Европейски Съюз със 79-те страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). Споразумението отразява по едно и също време исторически тесните взаимоотношения и все по-силните разрастващи се връзки сред Европейски Съюз и неговите страни членки, от една страна, и членовете на Организацията на страните от АКТБ, въпреки това, както и желанието им за в допълнение подсилване и разширение на техните връзки по упорит и новаторски метод.

Разговорите по новото Споразумение започнаха през 2018 година, откакто по време на Българското председателство Съветът утвърди мандата за водене на договаряния. През декември 2020 година основните договарящи реализираха политическо единодушие по текста на бъдещото Споразумение, което бе парафирано на 15 април 2021 година

Днешното решение на Министерския съвет има за цел разкриване на процедурата по сключване на Споразумението, при изискване за следваща ратификация. Части от него ще се ползват краткотрайно сред Европейски Съюз и членовете на ОДАКТБ до привършване на процедурите, нужни за влизането му в действие.

Одобрена е позиция на страната за съвещание на Съвета на шефовете на ЧБТР

Правителството утвърди позиция на България по отношение на разпределението на акции при увеличение на капитала на Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР). Решение за нарастване на капитала на банката е взето през 2021 година от Съвета на шефовете на ЧБТР, когато е утвърдена Стратегия за присъединяване в капитала на банката за интервала 2023-2030 година На 26.01.2023 година е признато Решение на Народното събрание на Република България за предоставяне на единодушие за увеличение на акционерното присъединяване на Република България в капитала на ЧБТР.

Министерският съвет упълномощава шефа за Република България в Съвета на Черноморската банка за търговия и развиване да гласоподава по отношение на утвърдената позиция на идното съвещание на Съвета на шефовете на ЧБТР.

ЧБТР е интернационална финансова институция на страните участнички в Черноморското икономическо съдействие (ЧИС). Дейността й е ориентирана към финансиране и поощряване на районни планове от обществения и частния бранш, както и насърчаване на комерсиалната интензивност сред страните акционери.

Одобрен е план на Меморандум за съгласие със Съединени американски щати за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация

Министерският съвет утвърди план на Меморандум за съгласие сред Република България и Съединените американски щати за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация.

Проектът ще послужи като основа за водене на договаряния. Министерският съвет разпореди на госпожа Мария Габриел, заместител министър-председател и министър на външните работи на Република България, да организира договарянията и да подпише Меморандума за съгласие.

Документът има за цел да структурира почналото към този момент съдействие в тази област сред Министерството на външните работи на Република България и Държавния департамент на Съединени американски щати, с оглед неговото задълбочаване и надграждане.

Меморандумът планува одобряване на рамка за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация и развой на двустранни съвещания сред Министерство на външните работи и Центъра за световно взаимоотношение към Държавния департамент, които да направляват бъдещите взаимни дейности.

Предвижда се Меморандумът за съгласие да бъде подписан по време на втората сесия на Стратегическия разговор България - Съединени американски щати на 25 септември 2023 година във Вашингтон, в подтекста на отбелязването на 120-та годишнина от определяне на дипломатически връзки сред България и Съединени американски щати.

Предложеният план не поражда юридически права и отговорности за страните по него.

България ще предложи европейска олимпиада по гражданско обучение

Министерският съвет утвърди позицията на страната ни в част „ Образование “, която ще бъде изложена от заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева на неофициалната среща на министрите на образованието на 19 септември в испанския град Сарагоса в границите на Испанското председателство на Европейски Съюз.

Олимпиадата по гражданско обучение, която се организира на национално равнище в страната ни, да стане европейска самодейност. Това е едно от предложенията, които ще даде България по време на работната сесия, отдадена на междинното обучение. При разискването на дискусионния въпрос: „ По какъв метод образованието предизвиква демократичното поданство и нашите общи полезности в Европейски Съюз? “ България ще означи положителната процедура за проучване на предмета гражданско обучение. България ще изрази позицията, че полезностите, които са в основата на единството в Европейски Съюз са категорично регламентирани в Закона за предучилищното и учебното обучение. Темата участва в държавните просветителни стандарти и на равнище образователна стратегия в разнообразни предмети.

Темата „ Подпомагане при прехода, триумфа и завършването на висше обучение от студенти в неравностойно състояние “ е акцент на работната сесия за висше обучение. България ще уточни смисъла на основаването на налична среда, както и на подобряването на изискванията и достъпа на студенти в неравностойно състояние до качествено обучение. Тези провокации би трябвало да бъдат в допълнение оценени за създаване на по-ефективни политики.

Правителството утвърди позиция на страната по Съединени преюдициални каузи С-313/23, С-316/23 и С-332/23, Инспекторат към Висшия правосъден съвет и други пред Съда на Европейския съюз

Правителството одобри протоколно решение за одобрение на позиция и предоставяне на единодушие Република България да взе участие по Съединени преюдициални каузи С-313/23, С-316/23 и С-332/23, Инспекторат към Висшия правосъден съвет и други пред Съда на Европейския съюз.

Съединените преюдициални каузи се отнасят до тълкуването на разпореждания от Договора за действие на Европейския съюз, Хартата на главните права на Европейския съюз и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни и за анулация на Директива 95/46/ЕО
(„ Общ правилник за отбрана на данните “).

В утвърдената позиция се показват съображения по допустимостта на преюдициалното питане и се излагат причини в отбрана на главните тези които Република България ще поддържа.

С присъединяване си по Съединени преюдициални каузи С-313/23 С-316/23 и С-332/23, Инспекторат към Висшия правосъден съвет и др, Република България има опцията чрез поддържаните от нея тези да способства за образуването на разбиране у Съда по отношение на действителното наличие на указаните в запитването правни правила с последна цел
постигането на непротиворечиво пояснение предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз. 

Одобрен е план на Меморандум за желание сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна

Правителството одобри Решение, с което утвърди план на Меморандум за желание сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна, и упълномощи министъра на защитата да го подпише.

В сходство с признатата на 6 юли 2023 година Декларация от 49-ото Народно заседание на Република България се договарят благоприятни условия за продължение на практическата поддръжка за Украйна в битката й против съветската военна експанзия за отбрана на независимостта, суверенитета и териториалната й целокупност посредством съдействие, което ще подкрепи развиването на нужните отбранителни качества на Украйна, както и за повишение на оперативната й съгласуемост по стандартите на НАТО.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Одобрена е позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство на 18 септември 2023 година, което ще се организира в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

По време на съвещанието Комисията ще осведоми министрите по отношение на селскостопанските аспекти на Директива по отношение на положителното положение на почвите: запазване, стабилно ръководство и възобновяване на почвите в Европейския съюз (ЕС).

Страната ни смята, че в законодателното предложение са налице текстове, които основават неясноти по използването, довеждащи до ненужно усложняване и административна тежест или такива, чието равнище на упоритост не е добре аргументирано и е допустимо да сложи страните членки в неравностойно състояние. Също по този начин е налице нужда от мониторинг на загубата на биоразнообразие, която може да бъде лимитирана посредством понижаване интензивността на деградацията на почвата и ограничение на измененията в ландшафта, водещи до загуба на местообитанията на биологични типове.

Също по този начин се чака Комисията да показа информация по отношение на обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство.

Република България смята, че стремежът към балансираност в комерсиалните договаряния ще докара до изгоди освен за страната и Европейски Съюз като цяло, само че в последна сметка ще способства за ефикасни и обективни резултати за всички договарящи страни.

В умозаключение Съветът ще организира спор по отношение на дълготрайната визия за селските региони на Европейски Съюз: създаване на бъдещето на селските региони на Европейски Съюз, на база на авансово дефинирани въпроси за структуриране на полемиката.

В тази връзка страната ни смята, че от изключителна значимост на територията на селските региони да се дава опция за развиване на бизнес, който да добавя или подкрепя селскостопанското произвеждане, което е особено за тези региони. Цифровата инфраструктура е главен фактор за това селските региони да допринесат за цифровия преход и да се възползват оптимално от него. Също по този начин от основно значение за развиването на селските региони са опазването на здравето и обществените услуги, заради което считаме, че поддръжката за действия в тези области също следва да бъдат с приоритет.

Правителството одобри позиция на България за присъединяване в неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт - част „ Младеж “

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в в неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт - част „ Младеж “, която ще се организира на 18.09.2023 година в гр. Сарагоса, Кралство Испания.

С решението си държавното управление даде мандат на изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Испания господин Алексей Андреев да вземе присъединяване в съвещанието на Съвета и съгласно хода на полемиката да изрази позицията на страната.

Съветът във формат министри на младежта ще организира спор на тематика „ Как да ангажираме Европа с нейната юноша? Образование, права и богатство на младежите “.

Министерският съвет одобри Доклад със сюжети и рекомендации за декарбонизация на енергийния бранш и предлага на Народното събрание Пътна карта за климатична индиферентност

Министерският съвет одобри Доклад със сюжети и рекомендации за декарбонизация на енергийния бранш, разискван от Комисията за енергиен преход (КЕП) и Консултативния съвет по Европейската зелена договорка (КСЕЗС).

Сформирането на КЕП е мярка за реализиране на Реформа 9 (C4.R9) от Националния проект за възобновяване и резистентност, която обгръща и основаването на Пътна карта за климатична индиферентност на стопанската система на България. Министерският съвет предлага на Народното събрание Пътна карта за климатична индиферентност, основана на отчета.

Като част от Пътната карта се преглеждат два сюжета за декарбонизация на енергийния бранш, които да включват стъпки за последователното прекъсване на изгарянето на въглища до 2030 година и не по- късно от 2038 година Основните условия към двата сюжета на КЕП са да се предложат нужните стъпки за еволюционен преход към нисковъглеродна стопанска система. За всеки от двата сюжета са прегледани разновидности с и без нови газови мощности.

На извършеното на 04.09.2023 година съвещание на КЕП са разисквани направените планове на Доклад на КЕП към КСЕЗС, сюжети за декарбонизация на енергийния бранш и Пътна карта за климатична индиферентност. Основните задания на КЕП по Реформа 9 са изпълнени, като са разисквани модели, разбори и планове на решения, свързани с Европейската зелена договорка, задачите за декарбонизация и климатичната индиферентност, спазени са условията за бистрота посредством необятно разискване в разширения състав на КЕП. В нейният състав са привлечени висококвалифицирани специалисти от разнообразни институции, организации, бизнеса и академичната общественост.

Проектите на Доклад със сюжети и на Пътна карта за климатична индиферентност са прегледани и разисквани на съвещанието на КСЕЗС, като са допълнени с съответни заключения и рекомендации. Докладът със сюжети и рекомендации за декарбонизация на енергийния бранш, Пътната карта за индиферентност във връзка с климата и таблицата с изразените мнения са обществено налични на Портала за консултативните препоръки в профила на КСЗЕС.

Докладът със сюжети и рекомендации за декарбонизация на енергийния бранш и Пътната карта за климатична индиферентност са от основно значение във връзка с Териториалните проекти за обективен преход.

Одобрен е спомагателен трансфер от 7 830 000 лева по бюджета на държавното общсствсно обезпечаване

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 7 830 000 лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година Средствата ще се употребяват за увеличение на самостоятелните съществени заплати на чиновниците в Националния застрахователен институт (НОИ) и за финансиране на обвързваните с него спомагателни разноски за дължими осигурителни вноски за сметка на работодателя. Изпълнението на постановлението се разпорежда на шефа на Национален осигурителен институт, който в период до 30 септември 2023 година следва да дефинира ред за еднократно нарастване на главните заплати на чиновниците в института.

Приети са промени в Устройствения устав на МИР

Министерският съвет одобри разпореждане за изменение и допълнение на Устройствения устав на Министерството на нововъведенията и растежа.

Промените се постановат по отношение на открита нужда от прецизиране функционалностите на обособени дирекции в сходство с пълномощията на министъра в качеството му на орган, провеждащ държавната политика в региона на нововъведенията, софтуерното и икономическото развиване и напредък на страната. Измененията целят възстановяване и усъвършенстване на активността и повишение успеваемостта при осъществяването на политиките на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) и укрепването на административния му потенциал.

Промените плануват активността в региона на човешките запаси да премине към дирекция „ Правна, човешки запаси и публични поръчки “. Три щатни бройки от числеността на личния състав на Министерския съвет, обслужващи Министерството на нововъведенията и растежа по споделена услуга за човешките запаси, минават от администрацията на Министерския съвет към Министерството на нововъведенията и растежа. С измененията заместник-министрите се усилват от двама на трима, заради нужда от подкрепяне осъществяването на пълномощията на министъра в региона на нововъведенията и растежа.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в идното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (COB), което ще се организира на 19 септември 2023 година в Брюксел.

Съветът ще започва подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет на 26 и 27
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР