Кабинетът Борисов е склонил да разшири сериозно схемата с държавното

Кабинетът Борисов е склонил да разшири сериозно схемата с държавното ...

Кабинетът ще плаща 60% от заплатите в индустрията, строителството и ...медиите.


Кабинетът "Борисов" е склонил да разшири сериозно схемата с държавното субсидиране на 60%от  заплатите заради Covid-19 в по-голямата част от промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Това става ясно от поредния предпоследен вариант на готвеното от Министерски съвет постановление, с който Mediapool разполага. То трябва да определи кои предприятия ще имат право на подпомагането.

Първоначалният проект на постановлението срещна остра критика и от работодателите, и от синдикатите, защото подпомагането се оказа доста стеснено – само до секторите, които изрично бяха спрени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев като хотелиерство, ресторантьорство, барове, молове и др.

Сега списъкът е разширен с преработващата промишленост (с изключение на фармацевтиката, химическата индустрия, електрониката и др.), строителството и търговията на дребно във всички други обекти с изключение на хранителни вериги, аптеки, магазини за кафе и цигари.

В списъка не фигурира добивната промишленост, която има сериозен принос към БВП и също се очаква да бъде засегната от кризата.

Източник: mediapool.bg