Кабинетът Борисов 3 започна кампания срещу катастрофите по шосетата. Ще

...
Кабинетът Борисов 3 започна кампания срещу катастрофите по шосетата. Ще
Коментари Харесай

Бивш шеф на КАТ: Камерите са безполезни, ако шофьорите знаят къде са

Кабинетът " Борисов 3 " стартира акция против злополуките по пътищата. Ще бъдат препоръчани промени в законодателството за понижаване на ПТП, делене на Закона за придвижване по пътищата (ЗДП) и смяна на Наредбата за потребление на наркотични субстанции. Какви са нужните промени в закона, кой и по какъв начин може да усъвършенства работата на контролните органи. Отговор на тези и други въпроси даде специалистът по пътна сигурност и някогашен началник на " Пътна полиция " Алекси Стратиев в изявление за " Стандарт ". - Господин Стратиев, държавното управление разгласи за собствен приоритет битката против войната по пътищата. Една от ограниченията е да бъде разграничен законът за придвижване по пътищата на две или на три елементи. Как гледате на тази концепция?
- Това е остаряла концепция, доколкото сегашният закон за придвижване по пътищата включва доста непотребни неща, като примерно какъв би трябвало да бъде образователният кабинет на кандидат-водачите. В ЗДП би трябвало да има правила за придвижването, надлежно за всяко нарушаване би трябвало да има глоба и надлежно да се потърси механизъм тя да бъде приложена. Законът би трябвало да бъде явен и понятен за всички участници в придвижването - за пешеходци, автомобилисти, мотористи, велосипедисти.

- Друга концепция планува премахването на предупредителните знаци пред мобилните камери. Има ли в действителност смисъл от камерата, в случай че тя е обозначена?
- Изключително значимо е това да се случи, тъй като този знак обезсмисли мобилните камери. Държавата вложи големи средства в тях, тъй като те са последна дума на техниката, само че на процедура в този момент ги обезсмисли. Защото всеки, който кара с превишена скорост, когато види знака, ще понижи, с цел да не бъде глобен. А след това отново ще кара както си желае. Смисълът на контрола е водачите да знаят, че във всеки един миг може да бъдат следени за превишена скорост.
Човек, който кара с позволената скорост, изобщо не се интересува дали има знак или камери, тъй като той си съблюдава разпоредбите и е спокоен.

- Главният секретар на Министерство на вътрешните работи разгласи, че зачестяват случаите с водачи, които сядат зад кормилото след приложимост на опиати. Това обаче е доста по-трудно доказуемо, в сравнение с при водачите, използвали алкохол. Как би трябвало да се промени наредбата за потреблението на наркотични субстанции?
- Проблемът с приложимост на дрога от водачите е от няколко години. При това той не се разяснява толкоз, колкото тематиката с алкохола. Колкото и необичайно да звучи, починалите поради пияни водачи са нищожно дребен % от общия брой жертви. Като числа това са към 10-15 индивида годишно при общо над 700. Но е доста брутално и рисково нарушаване и за този, който е използвал алкохол, и за всички останали участници в придвижването. Пътната полиция има задоволително механически средства за определяне и на двете нарушавания - и алкохола, и опиатите, само че има грешки в регламентирането на резултата от проучването на кръвната проба. Там има много остарели текстове, които не са настоящи все още и би трябвало да се трансформират. Това не е толкоз мъчно, тъй като става въпрос за разпоредба, която може да се поправя бързо на равнище министерства.

- А би трябвало ли да се вкарат бърз съд и затвор за дрогираните водачи?
- Съгласен съм, би трябвало да има някакво по-сурово наказване за тях, тъй като да караш надрусан е доста брутално нарушаване. Проблемът с опиатите е по-сложен, тъй като след изтърпяно наказване каква е гаранцията, че лидерът не се е пристрастил към опиатите.
Надявам се да се вкара законов ред да се открива дали откакто е заловен и осъден поради приложимост на дрога даден лидер към този момент се е изчистил и може да бъде дееспособен водач.

- Ще се дисциплинират ли водачите, в случай че по пътищата се пуснат необозначени коли, които да записват нарушаванията?
- Това е добра концепция. Има го като процедура в доста европейски страни. Един стационарен пост може да види това, което е пред очите му, само че не може да влезе в потока от придвижване, с цел да отсее нарушителите. Много необичайно е, че се пропагандират видеорегистраторите, т.е. жител да откри едно нарушаване, примерно за погрешно изпреварване или превишена скорост. Но в този случай самият той влиза в нарушаване и рискува да пострада.
Странно е, че обществото приветства да има видеорегистратори, а много хора скочиха против концепцията за необозначена полицейска кола, която да взе участие в придвижването и да открива нарушаването. Нека да бъдем справедливи и да решим желаеме ли по пътищата да царува ред или полицията да е с вързани ръце.

- От към месец и половина действат така наречен " бели стаи " или обособени терминали за теоретичния изпит на кандидат-шофьорите. Гарантират ли тези ограничения спирането на корупцията?
- Може би в някаква степен, само че не мисля, че това ще е ефикасен прийом за секване на тази корупция. А какво се случва на практическия изпит, там колите бели ли ще бъдат? Там е доста сериозен казусът, защото става дума за уменията, които младият лидер би трябвало да придобие. Всичките видеокамери няма по какъв начин да ги гледат и в случай че там се пропуснат неточности в подготовката на лидера, е доста значимо да се видят и отстранят.

- Трябва ли да има по-ясни критерии за ремонтите и регламентиране на автомобилните сервизи у нас?
- Премиерът Борисов сподели: Направете по този начин, че пътищата да станат безвредни, каквото и да коства това на страната. Тези думи са един доста огромен картбланш за всички институции, които са ангажирани с придвижването по пътищата. Всяко едно ведомство би трябвало да види своите задължения и да ги поправя по метод, по който да способства за по-малко катастрофи на пътя. Проблемът е доста комплициран и персонално мое умозаключение е, че такива сервизи са безчет доста, никой не ги знае какъв брой са. И не от позиция на това, че дължат налози, облаги и така нататък, а на това, че тези поправки са доста повърхностни, непрофесионални, не дават никаква гаранция на притежателя или на лидера, който ще ръководи автомобила след ремонта, че няма да се стигне до някакъв проблем.
Но огромен проблем е също, че автопаркът у нас е извънредно остарял. Трябва да се намерения и върху ограничението на използването на остарели коли. При една злополука, колкото е по-стара колата, толкоз е по-застрашен животът на пътуващите в нея. В същото време страната данъчно подтиква тъкмо тези остарели коли. Има коефициент за възнаграждение на налога, който за новите коли е три пъти по-голям, в сравнение с за старите. А те първо нямат всичките тези системи за пасивна сигурност - въздушна възглавница, модерни колани и ред други неща. В същото време замърсяват доста повече околната среда с изгорели газове.

- Трябва ли да има електронен указател на сервизите?
- Задължително е, тъй като това би било потребно за всички хора, когато търсят някаква услуга. Сега всеки употребява интернет и по този начин елементарно може да разбере къде е най-близкият сервиз и какво може да предложи като услуги.

- Традиционно около 1 юни се сещаме за сигурността на децата. Какви още ограничения са нужни в това отношение?
- Има някакво факсимиле в публичното схващане, че за децата се грижи учебното заведение, за пътната сигурност се грижи КАТ, а пък ние, жителите, нямаме никакви задължения, а страната е длъжна да се грижи за нас. На 1 юни децата излизат към този момент във почивка. Много значимо е родителите да приказват с тях, да знаят къде са, какво вършат, а когато пътуват с автомобил, наложително да употребяват защитните столчета. Все още постоянно се вижда по какъв начин родителите вземат децата на предната седалка, или пък те се разхождат свободно на задната. Над половината от жертвите измежду децата са като пасажери при своите родители.

- Доколко са прави скептиците, които настояват, че никакви санкции не могат да вразумят българския водач, тъй като огромният проблем е неговият нрав?
- Говорим за нарушение на закони, на правила, а в това време виждаме, че в учебно заведение децата се бият между тях, даже протягат ръка и на учители. Нещо, което е доста неуместно и приказва, че би трябвало да се акцентира на възпитанието и културата на нацията.

- Вероятно и на образованието. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи през вчерашния ден, че една от функционалностите на фонд " Пътна сигурност " ще бъде да влага в превантивното обучение на подрастващите.
- При срещите ми с сътрудници от чужбина постоянно съм се интересувал какви ограничения се подхващат в техните страни, с цел да има по-малко жертви на пътя. Винаги всички виновни фактори са ми казвали, че са значими политическата воля, техническите средства и превантивната активност. Така че сега имаме политическата воля, нямаме ги и техническите средства и към момента ни е слаба превантивната активност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР