Кабинетът авансово раздаде първия милиард от бъдещите постъпления от тол

Кабинетът авансово раздаде първия милиард от бъдещите постъпления от тол ...

Кабинетът авансово раздаде първия милиард от бъдещите тол такси.


Кабинетът авансово раздаде първия милиард от бъдещите постъпления от тол такси, чийто старт беше отложен за 1 март 2020 г.

В сряда правителството разписа чек за 420 млн. лв. за строителството на дълго чакания скоростен път Мездра – Ботевград. Седмица по-рано отпусна до 447 млн. лв. за републикански пътища, застрашени от свлачища и срутища и 144 млн. лв. за околовръстния път на София.

Трите обекта трябва да бъдат изградени в периода 2020 – 2023 г., става ясно от правителствените съобщения. Това означава, че дори при песимистичен сценарий за постъпления от 600 млн. лв. годишно от "печатницата на пари", както премиерът Бойко Борисов нарича тол системата, средствата би трябвало да стигнат. Освен това тези обекти са допустими и за финансиране с европейски средства, в случай че България не успее да изхарчи парите през този програмен период по програма "Транспорт" и "Околна среда" предвидени за други пътни отсечки.

Драстично поскъпване на строителството, заради нова схема на плащане

Това, което прави впечатление, е значителното нарастване на цената за километър на скоростен път, която вече се равнява на западноевропейските. Един километър от скоростния път Мездра – Ботевград ще струва близо 13 млн. лв.

Източник: mediapool.bg