К огато роувърът "Пърсивиърънс" на НАСА кацна на Марс, целият

...
К огато роувърът "Пърсивиърънс" на НАСА кацна на Марс, целият
Коментари Харесай

Астероидът Левски и защо на Марс има кратер Дулово

К огато роувърът "Пърсивиърънс " на НАСА кацна на Марс, целият свят научи за едно босненско село. Защото той докосна повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година в кратера, кръстен на село Йезеро в Босна и Херцеговина.

Широкият 45 километра кратер на Марс е наименуван по този начин, тъй като в миналото е бил езеро, сходно на босненското село, чието име значи "езеро ".

Местните управляващи бяха публично осведомени, че бъдещата задача на НАСА до Червената планета ще се насочи към кратера Йезеро, произнасян в Съединени американски щати "Джезеро ".

През септември 2019 година посланикът на Съединени американски щати в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън връчи на кметицата на селото Снежана Ружичич писмо от шефа на програмата на НАСА за проучване на Марс Джеймс Уотзин, изтъкващо връзката на селото с Червената планета.



"Кратерът Йезеро беше определен за един от топ трите желани места на кацане при започване на 2017 година и беше дефинитивно утвърден през ноември 2018 година ", разяснява пред Българска телеграфна агенция доктор Люба Славчева-Михова от Института по астрономия с национална астрономическа обсерватория на Българска академия на науките. Тя е народен координатор на Международния астрономически съюз за България.

Тъкмо Международният астрономически съюз (МАС) е виновен за именуването на галактическите обекти, в това число на топонимите на Марс.



"МАС е най-голямата астрономическа организация в света и е виновен за предоставяне на публични имена на небесните тела. Още на първата генерална асамблея на Съюза в Рим през 1922 година са признати общоприетите обозначения на съзвездията. С годините се основават работни групи и характерни условия за имена на другите обекти и формирания по тях ", споделя доктор Славчева-Михова.

Тя разяснява, че огромните кратери на Марс (приблизително 50 км и по-големи) се назовават на учени, изключително на такива, съдействали за проучването на планетата, на писатели и други За названия на кратери, по-малки от 50 км, се избират имена на обитаеми места с не повече от 100 000 поданици.

"В тази категория попада и кратерът, станал прочут с кацането на сондата "Пърсивиърънс ". Той получава името на малко село от Босна и Херцеговина още през 2007 година Счита се, че преди милиони години кратерът е приютявал делтата на река ", показва доктор Славчева-Михова.



Има прецизен логаритъм за предоставяне на имена - след приемане на първичните изображения нормално се задава тема на имената на образуванията и най-изявените от тях получават названия от членовете на съответната проблематична група. При приемане на изображения с по-висока резолюция се одобряват оферти от откриватели и даже от необятната общност. След утвърждение на имената от проблематичната група те се предават на Работната група по номенклатура на планетарни системи и след позитивно гласоподаване от тази група името се смята за публично утвърдено от МАС.

На марсианската повърхнина има и зони с български имена - кратерът Дулово и долината Арда. Името на кратера е утвърдено през 2006 година, а на марсианската котловина - през 1976 година, посочи тя.

"Долината Арда е с координати 20 градуса 36'S и 32градуса 23' W, кратерът Дулово е с координати 03 градуса 39'N и 275градуса 30' W. И двата обекта са надалеч от посетения от марсохода кратер Йезеро, чиито координати са 18 градуса 40'N и 77 градуса 58' E ", уточни за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки от катедра "Астрономия " във Физическия факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски " и от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на Българска академия на науките.

"Счита се, че в далечното минало на Червената планета през долината Арда са се оттичали огромни количества вода. Този район е сниман в елементи на 20 юли 2015 година от стереокамерата с висока резолюция, инсталирана на орбиталния уред от задачата "Марс Експрес ", изстреляна от Eвропейската галактическа организация на 2 юни 2003 година ", споделя физикът Маркишки.

За кратера Дулово, който е с диаметър 18,8 км, той споделя, че най-малко два пъти е проучен от галактически апарати на орбита към Червената планета.

"На 2 януари 2007 година апаратът "Марс рикънисънс орбитър " на НАСА снима региона на кратера със своя спектрометър CRISM и с камерата си CTX. Целта е да се дефинира минералният състав на повърхностните пластове, както и да се проучат елементи от тогавашната динамичност в тях, довела до оформянето на днешният тип на региона. На 25 април 2012 година апаратът "Марс Одисей " на НАСА също снима кратера Дулово със своята камера THEMIS VIS в условни цветове, с цел да бъдат проучени по-добре фините вариации във височината на терена в региона ", разяснява Маркишки.

Д-р Славчева-Михова акцентира, че голям брой родни имена се срещат на обекти в Слънчевата система. "Астероиди са наречени на хан Аспарух, Климент Охридски, Васил Левски, Христо Ботев, Блага Димитрова, Джон Атанасов, както и на градовете Пловдив и Шумен. Известните астрономи проф. Владимир Шкодров и доцент Виолета Иванова, както и някогашният ръководител на Българска академия на науките акад. Иван Юхновски, също са удостоени с посочени метеорити на тяхно име ", сподели тя.

Когато през 2019 година МАС празнува 100-годишния си празник, провежда и световния план "Дайте име на екзосвят " с присъединяване на над 780 000 души от 110 страни.

"На всяка страна се даде опция на конкурсен принцип да даде име на особено подбрана планета отвън Слънчевата система - екзопланета и нейната звезда и да зададе обща тематика за откритите в системата обекти в бъдеще ", описа доктор Славчева-Михова, която е и ръководител на националния комитет на акцията "Дайте име на екзосвят ". Кампанията е посрещната с огромен интерес, добави тя.

Екзопланетната система, избрана за България, е WASP-21, ситуирана в съзвездието Пегас на разстояние към 850 светлинни години от Земята.

"Звездата е жълто джудже с размери и маса, доста близки до тези на Слънцето. Планетата е от вида на газовите колоси - сходна на Юпитер, само че с към три пъти по-малка маса, и е ситуирана доста по-близо до звездата си, в сравнение с Меркурий е далечен от Слънцето. Звездата получи името Тангра - висшо небесно божество-сила, което античните прабългари са почитали, а екзопланетата бе наречена Бендида - великата богиня-майка на траките, почитана като настойничка на фамилията и владетелка на живата природа ", сподели българската изследователка.

Тя не изключва вероятността Арда или Дулово да се окажат подобаващи за някоя бъдеща задача до Марс.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар Водещи--> --> Не пропускай Счетоводител на обзор при психиатър: - Докторе, не мога да заспя! - А за какво не опитате да броите овце? Много приспивно работи. - Опитах. Обаче… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниИнтервю с доктор Бранимир Кирилов - един от водещите имплантолози и орални хирурзи в БългарияФормацията откроява пет основни стопански ограничения, които да изведат страната от тежкото състояниеТурски туроператори провеждат екскурзии до Москва с имунизиране против КОВИД-19Сред акцентите за април са полуфиналите за Купата на България, срещи от родното състезание, значими мачове от британската Висша лига, финали във волейболната СуперлигаЗасега претекстовете на нападателя са неизвестниВижте кои са теНе виждаме какъв брой бързо порастват домашните ни любимциПроучване на CarVertical стига до заключението, че манипулирането на пробега може по противозаконен метод да усили цената на един използван автомобил с до 25%.Потребителите ще имат повече надзор над подбора на публикацииМакрон: " Ще загубим надзор, в случай че не действаме в този момент " Производството и използването на съветската ваксина в границите на Европейския съюз зависи от решението на Европейската организация по лекарстватаТака Ню Йорк стана 15-ият от общо 50 щата в Съединени американски щати, узаконили канабиса за такива целиЗадържани са четирима, други двама се издирватКаква е причинатаТова регистрираха от прокуратуратаАлексей Навални разгласи гл
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР