К огато чуят думата викинг, в съзнанието на повечето хора

...
К огато чуят думата викинг, в съзнанието на повечето хора
Коментари Харесай

Непознатите викинги

К огато чуят думата викинг, в съзнанието на множеството хора изниква обликът на недодялан и нечовечен мъж, който живее, с цел да води кървави борби. В каква степен този стандарт дава отговор на истината? Историците са единомислещи, че с изключение на смели воини, те са били и опитни търговци и безстрашни пътешественици, които достигнали чак до териториите на актуален Ирак и Северна Америка (и то няколко века пред това да направи Христофор Колумб). По публични данни, през днешния ден във вените на към 35 % от мъжете в Норвегия, Дания и Швеция тече викингска кръв – както и на 1 от всеки 33 мъже във Англия. В идващите редове може да се запознаете с още любопитни детайлности за историята и обичаите на викингите.

Викингите си подсигурили ролята на злодеи в британската просвета след едно събитие, случило се през юни 793 година Тогава те нападнали и разрушили манастир, намиращ се на остров Линдисфарн. Повечето монаси били избити или поробени. Духовникът и стихотворец Алкуин от Йорк написа по този мотив, че „ такова безчовечие не е виждано в никакъв случай преди “. В интерес на истината, викингите са правили сходни офанзиви и преди този момент, само че случилото се на остров Линдисфарн провокирало изключително огромен отзив в Европа и през днешния ден се счита за началото на така наречен Викингска ера.

Who were the Vikings? Thanks to new technology, we're coming up with many surprising new answers
— National Geographic (@NatGeo)
Какво предиздвикало викингите да стартират своите нападения ? Учените считат, че аргументите са няколко. От една страна, те не разполагали с задоволително обработваеми земи за изхранването на непрестанно увеличаващото се население. Освен това съществувал закон, съгласно който само най-големите синове имали правото да наследяват имуществото на своите родители. Това на процедура оставяло всички други без никакви притежания, което ги карало да се включват в набезите в търсене на благосъстояния и парцели. Според трета доктрина, доста викинги нападали непознати територии, с цел да отвличат дами, защото популацията на Скандинавския полуостров се състояло най-вече от мъже.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР