К НСБ настоява пенсиите да растат ежегодно с около 15%,

...
К НСБ настоява пенсиите да растат ежегодно с около 15%,
Коментари Харесай

КНСБ: Пенсиите да растат с 15% годишно, без преизчисляване

К НСБ упорства пенсиите да порастват годишно с към 15%, като Конфедерацията е срещу преизчисляване на пенсиите. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с Вътрешна македонска революционна организация.

Димитров показва на поредна среща с политическа партия настояванията на синдиката за социално-икономическото развиване на България в интервала 2021-2025 година, заложени в меморандум. Срещите са преди изборите, като концепцията на КНСБ е политиците да припознаят предпочитаните за българското общество проблеми.

Според Пламен Димитров преизчисляването на пенсиите би трансформирало модела на пенсионно обезпечаване, ще унищожи тотално системата, ще докара до неправда, тъй като

половината пенсионери ще получат едно положително нарастване, а другата половина – „ едно огромно нищо” .

КНСБ счита, че по този начин и мотивацията на младите да се обезпечават на цялостни размери на приходите ще бъде тотално разрушена. Лидерът на КНСБ изрази терзания, че няколко партии декларират планове за преизчисляване на пенсиите преди изборите.

Конфедерацията упорства изпреварващото нарастване на пенсиите да става по два метода – през годишното осъвременяване, което от синдиката държат да продължи, по този начин и през увеличение на тежестта на коефициента на всяка година стаж в пенсионната формула, което регистрира приноса на всеки обезпечен и пенсионер. Ежегодно КНСБ дава оферти в тази посока, с цел да могат пенсиите да порастват изпреварващо.

КНСБ предлага междинното на ден обезщетение за безработица да нарасне от 26 лева дневно на 70 лева дневно (от 573 лева месечно на 1477 лева месечно в края на интервала – 2025 г.). Аналогичен метод се предлага и за повишаването на минималното обезщетение за безработица до 2025 година То би трябвало да нарасне от 264 лева, колкото е сега на месец (12 лева на ден), до сума, която да е равна на 60% от откритата минимална работна заплата за страната. Това значи, че към 2025 година размерът на минималното обезщетение за безработица би трябвало да бъде – 743 лева на месец (35 лева на ден), считат от КНСБ.

Подобен

растеж би трябвало да претърпят и разноските за обезщетение за развъждане на малко дете до 2 година

възраст, което с цел да резервира настоящето съответствие към МРЗ за страната, само че към предлаганите от КНСБ равнища, следва да бъде съвсем удвоено като размер – от 380 лева да стане 730 лева

Лидерът на КНСБ напомни и настояванията за междинната работна заплата и за минималната работна заплата – междинната да стане 2450 – 2560 лв. през 2025 година, а минималната най-малко 1240 лева Така, съгласно КНСБ, в България няма да има работещи небогати, както и ще се разрешат огромна част от проблемите с емиграцията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР