К атегорично при управлението на пандемията у нас имаше допуснати

...
К атегорично при управлението на пандемията у нас имаше допуснати
Коментари Харесай

Експерт: Имаше грешки при управлението на пандемията

К атегорично при ръководството на пандемията у нас имаше позволени неточности. Най-голямата от тях беше основаването на суматоха.

Това съобщи съветникът на министъра на опазването на здравето проф. Мира Кожухарова в предаването

"В епидемиологията е извънредно значимо, когато прилагаш някакви ограничения да се вършат разбори. Целта им е да се реши кое е било сполучливо и кое не и при последващи аналогични обстановки, а пандемията не е и завършила, да се знае какво би трябвало да се прави. Трябва да си дадем сметка кое от правеното е било потребно. Такъв разбор би бил потребен ", сподели още тя.

"Категорично имаше позволени неточности. Трудно за разбиране това, че числата посочваха огромен брой смъртни случаи у нас, при релативно не доста огромен брой позитивни случаи ", разяснява проф. Мира Кожухарова.

Тя регистрира и обстоятелството, че по време на първата вълна у нас, както и в целия свят, нямаше задоволително средства за предотвратяване, до момента в който това в този момент обаче не е по този начин.

"Причинителят за първи път циркулира измежду хората, само че епидемиите и пандемиите не са нещо непознато. Основната неточност беше, че в една огромна част в този интервал, изключително първоначално, аз не виждах епидемиологичния разбор на обстановката. Епидемиологията е една много остаряла здравна просвета, пандемии е имало и преди и човечеството има избран опит ", уточни още проф. Кожухарова.

Според нея пандемията не е завършила и евентуално през есенния сезон ще има увеличение на циркулацията на вируса.

"Надявам се от ден на ден хора да желаят да се имунизират. Сега е моментът по-възрастните хора да създадат жест към порасналите си деца - да се имунизираме и да им дадем опция да бъдат спокойни и да престанат да ни мислят ", разяснява проф. Мира Кожухарова.

"Сега е моментът всеки, който не е боледувал, да се имунизира ", сподели гостът на малкия екран.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР