К акво означава понятието „пол” – това питане са отправили

...
К акво означава понятието „пол” – това питане са отправили
Коментари Харесай

Въпрос към Конституционния съд какво е пол

К акво значи понятието „ пол” – това запитване са отправили висши магистрати към Конституционния съд у нас. От отговорите зависи по кое време и дали един човек ще може да си промени името и даже ЕГН-то.

Павел е транссексуален. Подложил се на хормонална терапия преди години. Това е и повода да изиска персоналните му документи да бъдат заменени. След извоювани каузи съдът афишира Павлина публично за Павел. „ Падна голям товар от гърба ми. Тогава приятелите ми не спираха да ми споделят името, това, което нося сега, което е същото, което носих и преди, единствено че в мъжката му форма”, споделя той пред.

Не всички транссексуални хора обаче са имали триумфа на Павел. Най-често отводите се дължали на това, че

у нас нямало правна процедура, по която да се случва промяната на пола .

„ Не е по този начин. В закона за гражданската регистрация има експлицитна процедура за промяна на пола. И това се случва от 80-те години на предишния век”, изясни юрист Деница Любенова.

Заради спорната процедура по каузи, висшите съдии вземат решение да изискат и пояснение от Конституционния съд. „ Предвид решението на същия съд по Истанбулската спогодба – би отсъдил, че промяна на пола не би трябвало да има. Разбира се, това е

безусловно несъгласие с интернационалните връзки ”,

счита юрист Любенова.

Конституционалистът Борислав Цеков чете въпросите на висшия съд по различен метод. „ Тук се търси нещо друго – легализиране на джендър идеология, т.е. всеки да може да си избира пол по лично предпочитание единствено въз основата на едно административно заявление и страната да би трябвало да бъде принудена да признава това, без да изисква медицински критерии”, счита той.

Павел споделя, че е късметлия, тъй като по време на лечението е живял в чужбина. Чакайки обаче решението на съда, му се е налагало да изяснява кой е.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР