Журналистката Лусия Пинеда от критичната към властите никарагуанска телевизия Сиен

...
Журналистката Лусия Пинеда от критичната към властите никарагуанска телевизия Сиен
Коментари Харесай

Двама журналисти в Никарагуа бяха обвинени в тероризъм

Журналистката Лусия Пинеда от сериозната към управляващите никарагуанска телевизия " Сиен пор сиенто нотисиас " беше задържана и упрекната в тероризъм, съобщи Франс прес, като цитира изказване на външното министерство на Коста Рика. Журналистката има двойно костариканско поданство.

Лусия Пинеда, шеф редакция на телевизия " Сиен пор сиенто нотисиас ", беше арестувана в петък вечерта. Вчера й беше повдигнато обвиняване в тероризъм и подстрекаване към ненавист. Началото на процеса й е планувано за 25 януари.

В петък беше арестуван и различен публицист, притежателят на спряната телевизия Мигел Мора, който беше упрекнат в тероризъм и скрит план, напомня Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Телевизията отразяваше доста сериозно почналата през април серия от антиправителствени митинги. Ответните ограничения на държавното управление доведоха до гибелта на минимум 320 души по данни на филантропични организации. Президентът на Никарагуа Даниел Ортега, все по-изолиран на интернационалната сцена, ускорява натиска си против вътрешната съпротива, в това число бранителите на човешките права, самостоятелните медии и гражданските организации, отбелязва Агенция Франс Прес. Въпреки митингите в цялата страна с искане за оставката му, някогашният партизанин отхвърли да напусне поста ли да насрочи избори и приключи разговора, почнал с посредничеството на Католическата черква.

Бразилия отдръпна поканата си към представители на Никарагуа да участват на церемонията по встъпване в служба на новоизбрания президент Жаир Болсонаро на 1 януари, съобщи ТАСС, като цитира Ернесто Араужо, бъдещият външен министър на крайнодесния Болсонаро. Той акцентира, че повода е нарушаването на свободите на никарагуанския народ от страна на режима на Ортега.

Араужо даде обещание, че президентът Болсонаро ще се придържа към твърда и ясна позиция по въпросите, засягащи отбраната на свободата.

По-рано бразилското външно министерство отдръпна поканите към представители на Венецуела и Куба, като посочи, че това се прави по молба на бъдещото държавно управление.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР