Журналистката Илиана Беновска отправи няколко блиц въпроса към главния прокурор

...
Журналистката Илиана Беновска отправи няколко блиц въпроса към главния прокурор
Коментари Харесай

Беновска с ексклузивни въпроси към Цацаров за Лозан Панов, Радев и бандата "Наглите"! Вижте как отговори обвинител №1

Журналистката Илиана Беновска насочи няколко блиц въпроса към основния прокурор Сотир Цацаров по горещи тематики. Водещата зададе настоящи питания за Румен Радев, Лозан Панов и бандата за отвличания " Наглите ". Вижте по какъв начин протече изявлението.

Илиана Беновска: Искам да попитам господин Цацаров три въпроса. След към 3-4 минути стартира среща на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов с президента. Това е поредност от срещи, които той желае, състоя се с министър-председателя, евентуално ще желае и с Народното събрание. Вие планирате ли такива срещи и по какъв начин ще коментирате потребността от тях?

Сотир Цацаров: Не мога да възнамерявам такива срещи, тъй като не мога да възнамерявам по кое време президентът на Републиката ще ме предложения на такава среща.

Илиана Беновска: Лозан Панов е изискал да се срещне.

Сотир Цацаров: Ами давам отговор Ви, Вие вярно казахте, че това е поредност от срещи, през вчерашния ден е осъществена среща с господин Колев, през днешния ден с господин Панов, малко преди да вляза тук получих покана и на следващия ден в 11 часа такава среща при президента ще се състои и с мен. Аз не виждам в това нищо извънредно.

Илиана Беновска: Какви въпроси ще му поставите предплатено на президента? Каква роля има той в правосъдната промяна?

Сотир Цацаров: Вижте, президентът е държавен глава, престижът на президента е значим. Не можем да приказваме за роля на президента в правосъдната промяна, имам поради директна роля, директна интервенция или всичко друго. Можем да приказваме за престиж на президентската институция, за народен престиж и всичко друго, само че не изисквайте от мен да предпоставям позиция на президента, няма да стигна до такава степен да му пиша писма!

Илиана Беновска: А предвид на това, което се случи по вероятното освобождение на двама от „ наглите “ от съдии от Софийски градски съд, Вие подкрепяте ли предлагането на ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов да се изиска европейска инспекция на съда, такава, каквато беше приложена към прокуратурата и малко по-широко да коментирате проблема „ наглите “?

Сотир Цацаров: Казусът „ наглите “ няма по какъв начин да го разясня необятно, ще повторя това, което споделих през вчерашния ден – правосъдната промяна е „ наглите “ да са в пандиза, това е правосъдната промяна - потърпевшите да не остават потърпевши цялостен живот. А що се отнася до това, което Вие казвате, в това няма нищо неприятно. Както аз не съм го възприел като инспекция на прокуратурата, по този начин и в случай че бъде поискано, то няма да бъде възприето като инспекция на съда. Точният термин, с който Европейска комисия работи е „ техническа помощ “, та белким има нещо неприятно това да се направи по отношение на съдилищата по този начин както беше направено по отношение на прокуратурата. Съвсем обособен въпрос е, че хора го използваха като форма на политическа далавера – инспекция, одит и по този начин нататък. Аз мисля, че това е потребно за цялата правосъдна власт. В последна сметка в отчета от инспекцията, наречена по този начин, т.е. в отчета за техническа помощ, по нашия отчет се съдържаха констатации що се касае за прокуратурата, толкоз и за съда. Не пречи това да бъде направено и по отношение на съда и един отчет в последна сметка по отношение на съдилищата аз съм сигурен, че ще съдържа и рекомендации още веднъж и за нас. Така че въпросът е до каква степен може да се вслушаме в него.

Илиана Беновска: И последният ми въпрос, предвид на опълчването сред Лозан Панов и Вас, прокуратурата и съда въпреки това, може ли да кажете какъв опит натрупахте и бихте ли желал да извършите законодателни оферти за контролиране на сходен жанр връзки и слагане на местата ми, къде се намира съда, къде прокуратурата?

Сотир Цацаров: Аз съм бил арбитър, сега съм прокурор. Имам доста много ясно схващане къде би трябвало да стои съда и къде е мястото на прокуратурата.

Илиана Беновска: Къде?

Сотир Цацаров: Там, където е написано в закона – към съда с почитание, към политиците в съда с усмивка.

Илиана Беновска: Към Лозан Панов с?

Сотир Цацаров: С усмивка.

Илиана Беновска: Иронична?

Сотир Цацаров: Не другарска, просто усмивка.

Илиана Беновска: Благодаря!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР