Журналистите в Мексико организираха протести във вторник във връзка с

...
Журналистите в Мексико организираха протести във вторник във връзка с
Коментари Харесай

Журналисти в Мексико протестират срещу убийствата на трима репортери

Журналистите в Мексико проведоха митинги във вторник по отношение на неотдавнашните убийства на трима кореспонденти. Те настояха управляващите да се оправят с ширещата се вълна от принуждение против пресата, заяви Анадолската организация.

Убийството на трима публицисти през последните две седмици провокира отвращение измежду публицисти и деятели, които демонстрираха пред държавни здания в цялата страна.

Лурдес Малдонадо беше убита в колата си предходната неделя пред жилището си в град Тихуана. Тя преди малко беше спечелила правосъдно дело против медийната компания Primer Sistema de Noticias (PSN), която от години съди за несправедливото си уволняване. PSN е благосъстоятелност на Хайме Бонила, предприемач и някогашен губернатор на родния ѝ щат Баха Калифорния.

Седмица преди този момент, на 17 януари, Маргарито Мартинес Ескивел, фотожурналист също от Тихуана, специализирал се в региона на престъпността и публичната сигурност в своя град, е прострелян в главата пред дома си, до момента в който отивал на работа.

Журналистът Хосе Луис Гамбоа Аренас от Веракрус е разгласен за липсващ на 12 януари. След тридневно търсене роднините му са известени за гибелта му, откакто тялото му е намерено с прободни рани.

Международни организации като Комитета за отбрана на публицистите показаха угриженост по отношение на безнаказаността и насилието против представители на пресата, като оповестиха, че Мексико е едно от най-смъртоносните места за упражняване на публицистика в света.

По данни на правозащитната организация „ Article19 “ от 2000 година насам в Мексико са убити 148 публицисти, като 28 от убийствата са осъществени по време на ръководството на сегашния президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.
Откриха 10 натрупа пред кметство в Мексико
Автомобил, цялостен с трупове беше открит пред кметството на дребен град в северния мексикански щат, обзет от война сред съперничещи си...
Прочети повече
Алехандро Енсинас, заместник-министър на вътрешните работи на Мексико, отговарящ за правата на индивида, съобщи в своя акаунт в Twitter, че от декември 2018 година до октомври 2021 година в страната са били убити 47 публицисти.

Освен това следствията и наказателните преследвания в страната непрекъснато се провалят. Както оповестява Енсинас, от 47-те случая на убити публицисти единствено 10,6 % от тях са приключили с неоправдателна присъда.

В Мексико има стратегия за отбрана на публицистите от закани и принуждение. От юли 2010 година до декември 2021 година в Механизма за отбрана на бранителите на правата на индивида и публицистите са включени 510 публицисти.

Въпреки че Малдонадо е била под отбраната на тази стратегия, тя въпреки всичко е била убита пред дома си.

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР