Журналистите трябва да имат достъп до бежански центрове, това е

...
Журналистите трябва да имат достъп до бежански центрове, това е
Коментари Харесай

Страсбург: Журналистите имат право да влизат в бежански центрове

Журналистите би трябвало да имат достъп до бежански центрове, това е обезпечено от чл.10 от Европейската спогодба за човешките права, реши Европейският съд по правата на индивида в Страсбург. Магистратите се произнесоха по дело, заведено от маджарски публицист, на който управляващите отхвърлят достъп до център за настаняване на имигранти в Дебрецен.

Ийеш Суровец е работи за интернет уеб страницата abcug.hu и през септември 2015 година подава молба до имиграционните управляващи да му дават достъп до центъра за да напише отчет за изискванията на търсещите леговище. В молбата си прецизира, че ще организира изявленията и ще прави фотоси, само че единствено на тези лица, които изразят авансово документално единодушие да бъдат снимани.

Искането му е отхвърлено по аргументи, свързани с персоналния живот и сигурността на лицата, търсещи леговище. По-специално отказът е поради това, че доста от хората в центровете за настаняване са избягали от някаква форма на гонене и затова могат да бъдат изложени на риск, в случай че бъдат показани в медиите.

Суровец апелира решението, само че административният съд афишира жалбата му за неприемлива, защото отводът не е самостоятелен административен акт според съответното вътрешно законодателство и заради това не предстои на правосъден надзор.

Съдът в Страсбург приема, че обезпечаването на опцията на публицистите да правят изследователска работа е основна част от правото на независимост на медиите. Създаването на спънки пред техния достъп до информация би могло да ги обезкуражи или даже да им попречи да дават точна и достоверна информация на обществеността.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР