Журналистите Силвия Великова, Полина Паунова и Генка Шикерова получиха големия

...
Журналистите Силвия Великова, Полина Паунова и Генка Шикерова получиха големия
Коментари Харесай

Трима журналисти са "Човек на годината"

Журналистите Силвия Великова, Полина Паунова и Генка Шикерова получиха огромния приз " Човек на годината " за 2019 година измежду 33 номинации. Наградите " Човек на годината " се връчват от Българския хелзинкски комитет (БХК) от 2008 година насам на персони и организации с принос в отбраната на правата на индивида, животните и опазването на околната среда.

От БХК акцентират, че това са публицистите, защитили правото си да споделят истината и са едни от директните участници в огромните провокации пред свободата на изложение през миналата година. " Шикерова, Паунова и Великова са измежду емблематичните бранители на достойнството на журналистическата специалност в България, отстоявайки правото и задължението си да разкриват и огласяват истината ", се споделя в претекстовете за избора.

Силвия Великова е публицист и водещ в Българското национално радио. През септември бе изработен опит да бъде свалена от ефир, а в правосъдния сектор, който тя отразява от години, да бъде назначен втори кореспондент, с цел да обезпечава плурализъм. Опитът за свалянето ѝ от ефир бе последван от невиждано прекъсване на програмата на БНР за 5 часа, последваха митинги на публицисти, а генералният шеф на държавното радио Светослав Костов бе освободен от Съвета за електронни медии. Генка Шикерова е публицист на свободна процедура, откакто бе освободена от " Нова телевизия ", скоро откакто медиата бе добита от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Впоследствие се разбра, че малкия екран е била спряла нейно следствие за договорите, които Агенцията по сигурност на храните подписва за така наречен мобилни инсинератори за заличаване на скотски боклуци, които се оказаха неизползваеми посред епидемията от африканска чума по свинете. Впоследствие тя разгласява кино лентата си " Война за трупове " в Youtube, дружно с Антикорупционния фонд. Полина Паунова е публицист в " Свободна Европа ".

На церемонията за годишните награди " Човек на годината " БХК връчи общо 10 награди за персони и организации със значителен принос и интензивност в отбраната на правата на индивида, животните и опазването на околната среда. Освен огромната премия журито дефинира и две подгласни награди, както и седем специфични награди.

Националната мрежа за децата и изпълнителният й шеф Георги Богданов получават подгласна премия поради напъните, вложени от екипа в разяснителна акция в цялата страна против невижданите офанзиви против Стратегията за детето от страна на крайни религиозни и ултранационалистически придвижвания и организации. През 2019 година Георги Богданов бе на първа линия и в диспути, разисквания и митинги, с цел да се опълчи на дезинформацията.

Юлия Георгиева и " Център за хуманни политики " също са отличени с подгласна премия поради организацията на огромна онлайн акция за набиране на средства за продължение на работата на " Розовата къща " — дневен център за наркозависими хора. През лятото на 2019 година центърът беше в заплаха да бъде закрит, само че Георгиева и ЦХП избавиха и разпростряха услугата, която е единствена по рода си за София.

Специален приз " Вдъхновение на годината " отива при Мануела Попова — основател на плана " Не ми се обиждай, само че " . Проектът се бори с наложените в обществото стандарти и стигми за хората с разнообразни увреждания и здравословни проблеми, хора от етнически, полови и религиозни малцинства, хора от разнообразни групи и с разнообразни истории.

Специален приз " Активист на годината " е присъден на " Дишай, Перник " — съдружие на дейни жители, които пазят правото на чист въздух и търсят решения на казуса с мръсния въздух в своя град.

Специален приз " Застъпник на годината " взима адв. Калин Ангелов . Той е юрист и дълготраен бранител на правата на лишените от независимост. Работи интензивно против полицейското принуждение и злоупотребата с полицейски пълномощия и е член на " Движение Промѣна ".

Георги Георгиев и гражданско придвижване " Боец " получават специфичен приз " Доблест на годината ". През 2019 година придвижването и ръководителят му подадоха редица сигнали против висши фрагменти на прокуратурата и Комисия за лишаване на имуществото, добито от незаконна активност, в това число Пламен Георгиев, Иван Гешев и Сотир Цацаров. Георгиев провежда и оглави митингите против порочния избор на нов основен прокурор.

Специален приз " Постоянство и памет " журито отреди на фондация " Остров Белене ". Концлагерът " Белене " е измежду тъмните петна от нашата история, за които би трябвало да се знае и да се помни. През 2019 година фондация " Остров Белене " работи интензивно в тази посока, като показа абстрактен план за мемориален комплекс на остров Персин, който планува възобновяване на концентрационния лагер във типа му от 50-те години на предишния век.

Ромски цивилен деятели печелят специфичен приз " Храброст на годината ". В началото на 2019 година ромски и деятели и техни другари от цялата страна изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев за отменяне на " Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и ограниченията за реализацията им " на вицепремиера Красимир Каракачанов. По време на полемиките за Концепцията ромски деятели активизираха роми от кварталите на България да пишат до премиера и резултат до Министерски съвет и администрацията бяха изпратени над 1000 писма.

Специален приз " Пробуждане на годината " завоюва ИК " Подкрепи педиатрията " През 2019 година младо потомство лекари се опълчиха на статуквото, застанаха против началниците си и нарушиха десетилетия на безмълвие, с цел да издигнат въпроси от изключително значение за детското опазване на здравето. Първия митинг на екипа на педиатрията беше през април тази година, предизвикан от неналичието на животоспасяващи лекарства, лимитите за банкет, недофинансираните педиатрични клинични пътеки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР