Журналистите от унгарския вестник Мадяр Немзет, който спря да излиза

...
Журналистите от унгарския вестник Мадяр Немзет, който спря да излиза
Коментари Харесай

Журналистите от спрения унгарския вестник Мадяр Немзет подготвят нов медиен проект

Журналистите от унгарския вестник " Мадяр Немзет ", който спря да излиза броени дни след изборната победа на партия " Фидес " на Виктор Орбан, приготвят нов медиен план, който да бъде сериозният глас на Унгария. Спреният вестник има 80-годишна история. Преди да се стигне до раздор в връзките сред унгарския министър председател и притежателя на изданието Лайош Шимичка, изданието печели редица държавни планове, само че след 2015 година неговото финансово положение внезапно се утежнява. 
" Преди да настъпи този раздор, " Мадяр Немзет " беше дясно насочено консервативно издание близо до държавното управление, само че даже и тогава не отсъстваше рецензията. Свободата на изложение там беше по-голяма от тази в публичните медии в този момент, където и в този момент не се прави публицистика, а открита агитация. Ние не бяхме в тази обстановка. Но е реалност, че след обтягането на връзките сред Орбан и Шимичка, изданието стартира да се списва много по-критично ", изясни в изявление за " Хоризонт "  Корнелия Киш, журналист от към този момент спрения вестник. Тя добави, че намесата в медийната политика не идва непосредствено от държавното управление, а посредством разнообразни финансови механизми - да вземем за пример през рекламната политика, посредством която се вършат опити за дейна държавна интервенция в медийния пазар: 

" Държавата се пробва да управлява медийната обстановката като не разгласява реклами изявления в медиите, които са опозиционно настроени, а единствено в тези, които са близки до държавното управление. Именно посредством рекламната политика се вършат опити за дейна държавна интервенция в медийния пазар. От друга страна я има и практиката ръководството, министерствата, държавните институции да бойкотират сериозните медии като не се дава отговор на техните запитвания по пощата, за участия в излъчвания, или като не им се дава опция техни представители да задават въпроси на конференции. "
Всъщност не знаем каква е повода " Мадяр Немзет " да бъде закрит, тъй като това не беше изказано на глас. Не стана ясно дали това се случва по политически аргументи или поради бизнес причини, само че в действителност за нас нямаше значение, тъй като загубихме опцията да пишем сериозно, акцентира унгарската журналистка: 

" Бихме желали да продължим да работим като екип под друга форма. На мнение сме, че " Мадяр Немзет " - това сме ние, редакцията. Хората, които през последните 15 и повече години работихме за изданието. Ако не можем да получим позволение от притежателя Лайош Имичка да използваме името като марка, ще стартираме план под друго име. Имаше прояви на огромна взаимност през последните дни в наша поддръжка. Много читатели ни демонстрираха, че обичат вестника и имат потребност от него ", уточни Корнелия Киш.

Запитана какъв брой очевидно журналистическата работа в Унгария е повлияна от ръководещата партия на Виктор Орбан тя посочи:

" Трябва да се прави разлика между  публичните медии, тези, които са близки до властта и опозиционните медии. Напоследък публичните медии в Унгария загърбиха главните професионални стандарти на работа. Това, което те вършат, не бих нарекла публицистика, а чиста форма на агитация. Намирам това за доста тъжно. Обществените медии имат характерна функционалност, която на този стадий не извършват. Преди парламентарния избор изборната комисия им наложи санкция, тъй като в телевизионния утринен формат по време на спор не бе поканена за присъединяване опозицията, на която по-късно бе обещано право на отговор. В ефира на публичните медии звучат отрицателни информации за опозицията, без да бъде показана другата позиция, а водачът на опозиционната секта показа, че от две години не е получавал предложения за присъединяване. Подобна е обстановката и при частните медии, които са близки до властта. Има и медии, които са сериозни и които попадат под ударите на водената в този момент политика - да бъдат финансово притискани. "

Според Корнелия Киш несъмнено има влошаване на медийната независимост в Унгария:

" Има ранглисти на интернационалните неправителствени организации като " Репортери без граници ", които потвърждават това. През последните години доста медии бяха купени от предприемачи, близки до държавното управление и от сериозни се трансфораха в машини за агитация. Това се случи с всички районните вестници, с един от огромните телевизионни канали, както и с значим новинарски уебсайт. "

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР