Журналистите от френския Монд вече могат да избират кой да

...
Журналистите от френския Монд вече могат да избират кой да
Коментари Харесай

Журналистите от "Монд" вече имат право на вето върху нови собственици

Журналистите от френския " Монд " към този момент могат да избират кой да купува акции от вестника им – след обществена борба със притежателите поради намесата на спорен чешки магнат. Историята споделя медийното издание Columbia Journalism Review.

Журналистите от " Монд " постоянно са имали думата във връзка с ръководството на компанията. От основаването му през 1944 година те притежаваха контролния дял акции, само че през 2010 година се наложи да се откажат от този надзор поради тежкото му финансово положение.

Изкупи го трио предприемачи – основателят на телеком Ксавие Ниел, капиталовият банкер Матийо Пигас и някогашният бизнес сътрудник на Ив Сен Лоран Пиер Берже. Те тримата поддържаха внимателно равновесие, като никой нямаше мажоритарен дял. Група публицисти, чиновници и читатели резервираха четвърт от собствеността, с цел да подсигуряват публицистичната самостоятелност. След гибелта на Берже през 2017 година, Пигас и Ниел си поделиха акциите му, а в същата година вестникът излезе на облага за пръв път в последните осем години.

Преди година обаче чешкият енергиен и медиен магнат Даниел Кретински се включи в играта – той към този момент бе купил лявото списание " Мариана " (и бе назначил закостенял коментатор за редактор), както и някои заглавия от вида на " Ел ". Според в. " Либерасион " Кретински се е надявал да изкупи целия дял на Пигас, само че в последна сметка е взел 49% от него.

Когато екипът схваща за тази договорка (при това не от притежателите, а от репортера, който отразява Чехия), те се стряскат и от фигурата на Кретински, и от укриваната от тях договорка. Особено обезпокоителен за тях е фактът, че той има част от водопровод за съветски газ, и, о, смут! - че не е французин.

Миналия октомври притежателите дадоха обещание договорка: че ще подпишат съглашение, което разрешава на групата публицисти и читатели с акции да постанова несъгласие върху нови притежатели на контролни дялове. Сделката обаче се забави с месеци. През септември представители на публицистите настояха тримата предприемачи да подпишат съглашението или да се изправят пред съда, а над 460 публицисти подписваха невиждано отворено писмо, оповестено в самия вестник. В тяхна отбрана се изказваха над 500 общественици, измежду които Едуард Сноудън и Салман Рушди.

Пигас и Ниел се предадоха и подписаха правото на несъгласие. Сега, в случай че акционер желае да продаде някому мажоритарния дял от акциите си, групата на публицистите и читателите имат право да блокира договорката в продължение на шест месеца. В това време те могат да потърсят различен покупател и единствено при изискване, че не открият подобен, първият може да подписа договорката.

" Тази спомагателна отбрана на публицистичната ни самостоятелност е невиждана на фона на световен медиен пейзаж, доминиран от частни ползи ", писа публицистичният шеф на вестника Жером Фенолио.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР