Журналистите от дирекция Информация на БНТ излязоха с позиция в

...
Журналистите от дирекция Информация на БНТ излязоха с позиция в
Коментари Харесай


Журналистите от дирекция Информация на БНТ излязоха с позиция в защита на редакционнат

Журналистите от дирекция " Информация " на Българска национална телевизия излязоха с позиция в отбрана на публицистичната самостоятелност, плурализма и отговорността.

" Искаме ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите - предпазени. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият аршин за триумфа на една социална медия ", се споделя в позицията на Продуцентския съвет, оповестена на уеб страницата на Българска национална телевизия.  

В позицията на публицистите се споделя: 

По мотив създалото се напрежение в последните дни ние, членовете на Продуцентския съвет на дирекция „ Информация ” на Българска национална телевизия, заявяваме следното:

Знаем какво значи „ социална телевизия ”. Правим я от дълго време - и твърдим, че Българска национална телевизия има доста излъчвания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години Българска национална телевизия не е ставала обект на огромен обществен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не тъй като сме нямали други оферти. А тъй като имаме вяра, че публичната медиа е учредена на стандарти и правила.
Тези правила постоянно се цитират, само че припомняме, че те имат съответно наличие. Например, „ публицистична самостоятелност ” значи решенията да се вземат след разискване, а не по прищевки. „ Плурализъм ” значи до ефир да имат достъп всички гледни точки съгласно тяхната тежест, а не съгласно персоналните желания на публицистите или началниците им. „ Отговорност ” значи да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва. 

Защитавали сме тези правила до момента, ще ги пазиме и в бъдеще. И това е елементарно проверимо. Всеки мониторинг ще потвърди, че всекидневните борби са ни научили що е то публицистична самостоятелност, плурализъм и отговорност. Затова не одобряваме нашия труд и дългогодишни старания да бъдат подценявани или обиждани. 

Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият аршин за триумфа на една социална медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук до момента Българска национална телевизия водеше. Знаем по какъв начин се прави рейтинг непременно, само че не желаеме. Вярваме, че малкия екран може да бъде задоволително забавна, само че и сериозна, задълбочена, ориентирана към всички публични позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на Българска национална телевизия към обществото.

Нямаме потребност да ни припомнят какво става другаде в Европа. Българска национална телевизия не е минимум гледаната европейска социална телевизия, дори в противен случай. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.

Ние не считаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на смяната. Вярваме, че публичната телевизия е процес; тя е непрекъсната смяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата против новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не считаме да отстъпваме от правилата. Защото без тях социална телевизия няма.

Искаме ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите - предпазени. Готови сме на разговор по всеки спорен въпрос. Настояваме нашата позиция да бъде оповестена обществено.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР