Журналистите от дирекция Информация на БНТ излязоха с позиция в

...
Журналистите от дирекция Информация на БНТ излязоха с позиция в
Коментари Харесай

Журналистите от дирекция "Информация" на БНТ с позиция в защита на редакционната независимост

Журналистите от дирекция " Информация " на Българска национална телевизия излязоха с позиция в отбрана на публицистичната самостоятелност, плурализма и отговорността.

" Искаме ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите – предпазени. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият аршин за триумфа на една социална медия ", се споделя в позицията на Продуцентския съвет.

По-рано през днешния ден пред Българска национална телевизия се организира митинг. Недоволните застанаха зад екипа на предаването " Денят стартира с просвета " и против програмния шеф на публичната телевизия Емил Кошлуков. Според него предаването би трябвало да се бори за по-висок рейтинг и да има плурализъм на гледните точки . Според публицистите обаче има интервенция в работата им .

Днес екипът на предаването излезе при протестиращите, с цел да благодари за поддръжката им, и изясни, че задачата на сходен вид продукции е не рейтингът, а да образоват .

От своя страна Съвет за електронни медии ще ревизира дали има нарушаване в работата на публичната медия.

Публикуваме цялостния текст на позицията на Продуцентския съвет на дирекция „ Информация”, адресирана от генералния шеф на публичната телевизия Константин Каменаров и до Управителния съвет:

По мотив създалото се напрежение в последните дни ние, членовете на Продуцентския съвет на дирекция „ Информация” на Българска национална телевизия, заявяваме следното:
Знаем какво значи „ социална телевизия”. Правим я от дълго време - и твърдим, че Българска национална телевизия има доста излъчвания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години Българска национална телевизия не е ставала обект на огромен обществен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не тъй като сме нямали други оферти. А тъй като имаме вяра, че публичната медия е учредена на стандарти и правила.Тези правила постоянно се цитират, само че припомняме, че те имат съответно наличие. Например, „ публицистична независимост” значи решенията да се вземат след разискване, а не по прищевки. „ Плурализъм” значи до ефир да имат достъп всички гледни точки съгласно тяхната тежест, а не съгласно персоналните желания на публицистите или началниците им. „ Отговорност” значи да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва.Защитавали сме тези правила до момента, ще ги пазиме и в бъдеще. И това е елементарно проверимо. Всеки мониторинг ще потвърди, че всекидневните борби са ни научили що е то публицистична самостоятелност, плурализъм и отговорност. Затова не одобряваме нашия труд и дългогодишни старания да бъдат подценявани или обиждани.Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият аршин за триумфа на една социална медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук до момента Българска национална телевизия водеше. Знаем по какъв начин се прави рейтинг непременно, само че не желаеме. Вярваме, че малкия екран може да бъде задоволително забавна, само че и сериозна, задълбочена, ориентирана към всички публични позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на Българска национална телевизия към обществото.Нямаме потребност да ни припомнят какво става другаде в Европа. Българска национална телевизия не е минимум гледаната европейска социална телевизия, дори в противен случай. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.Ние не считаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на смяната. Вярваме, че публичната телевизия е процес; тя е непрекъсната смяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата против новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не считаме да отстъпваме от правилата. Защото без тях социална телевизия няма.Искаме ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите - предпазени. Готови сме на разговор по всеки спорен въпрос. Настояваме нашата позиция да бъде оповестена обществено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР