Журналистите Орхан Джемал, Александър Расторжиев и Кирил Радченко бяха убити

...
Журналистите Орхан Джемал, Александър Расторжиев и Кирил Радченко бяха убити
Коментари Харесай

Въоръжените тролове на Русия

Журналистите Орхан Джемал, Александър Расторжиев и Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република, където е трябвало да снимат документален филм за частната компания " Вагнер ", ръководеща военни интервенции с съветски наемници в непознати страни.

[МВнР на Русия] Да се проверява и написа за така наречен ЧВК " Вагнер " е доста рисково начинание. Още по тематиката
Гръцки отпор на Русия

С изгонването на двама съветски дипломати Атина сподели, че съглашението със Скопие е категоричен приоритет на външната й политика
27 юли 2018
Тръмп се отметна от думите си в поддръжка на Русия и призна интервенция на Москва в изборите

Президентът изясни, че е сбъркал в изказването си една дума, която напълно е трансформирала смисъла
18 юли 2018 Те са въоръжените тролове на Русия и се борят в най-малко четири страни в Европа, Близкия изток и Африка. Подобно изказване би предиздвикало всеки сериозен проверяващ публицист или документалист да отиде на място, с цел да види защо става дума. Това е доста рисков тип публицистика, в която умират хора.
Орхан Джемал, един от най-изявените съветски военни репортери, известният режисьор документалист Александър Расторгуев и операторът Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република (ЦАР) на 31 юли. Поредната покруса с съветски публицисти изостри интереса и към повода да са там. А тя се назовава Частна военна компания " Вагнер " - най-прочутата войска от наемници в Русия.

Проектът " Руски наемници "

Джемал, Расторгуев и Радченко отпътували в края на юли за Африка, с цел да съберат материал за документален филм за ЧВК " Вагнер ". Работата им е била по плана " Руски наемници " на неправителствения Център за ръководство на следствия, учреден от Михаил Ходорковски, фокусиран главно върху корупцията в Русия. За това, че тримата са в ЦАР, са знаели доста стеснен кръг техни познати, само че не и съветските или локалните управляващи или миротворческата задача на Организация на обединените нации в страната. Джемал, който е бил на фронтовете в Чечения, Афганистан, Грузия, Сирия, Сомалия, Либия и Донбас, неведнъж е претърпял рисковете от покриването на боен спор. Този път рискът е бил различен.

Да се проверява и написа за така наречен ЧВК " Вагнер " е рисково начинание. Това е конструкция, за която редица съветски и западни издание настояват, че се поддържа финансово от Евгений Пригожин. Той е в листата на глобените от Запада хора от обкръжението на съветския президент, именуван готвачът на Путин поради ресторантьорския си бизнес (прераснал в доставяне на армията с подготвена храна за милиони евро) и е посочван от Съединени американски щати като главния спонсор на така наречен Фабрика за тролове в Санкт Петербург.

Частни компании за услуги, осъществявани само от армията, в Русия публично няма. Има обаче напън статутът им да бъде узаконен. И наемничеството се преследва от Наказателния кодекс с сред 4 и 8 години затвор, което не пречи командири от " Вагнер " да получават награди в Кремъл.

Още през 2012 година бе известно за съветската Moran Security Group, която работеше в Нигерия за защита на кораби и танкери против набези от пирати. През 2013 година се появи частната " Славянски корпус ", изпращаща наемници в Сирия. Имената на сражавали се в Сирия започнаха да се появяват измежду убитите в Донбас през 2014-2015 година, заради което има съществени учредения да се счита, че точно от " Славкорп " израства " Вагнер ". Колебанията изчезват, когато на банкет в Кремъл за Деня на героите на Отечеството през декември 2016 година се появяват Дмитрий Уткин и заместникът му Андрей Трошев със Златни звезди за освобождението на Палмира от хватката на Ислямска страна.

Уткин с позивна " Вагнер " е офицер от запаса и до 2013 година пълководец на спецотряд 700 на съветската войска. След това работи в Moran Security Group, взе участие в сирийската интервенция на " Славянския корпус ", а от 2014 година командва лична част, именувана с прозвището му " Вагнер ". Трошев е артилерист от Афганистан в средата на 80-те години и деец от полицейските спецчасти.

Руското издание " Фонтанка " отбелязва, че през 2015 година частната войска се реалокира главно в Сирия. На 30 юли т.г. " освободителят на Палмира ", някогашният командващ съветския корпус в страната ген. Андрей Картаполов стана 11-и зам.-министър на защитата на Русия. Току-що с декрет на Путин на негово послушание бе основана нова конструкция в съветската войска – военно-политическо ръководство, каквото имаше в някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

" Работници " в нефтените полета

Има доста догадки – и нищо публично, за връзката сред съветската войска и " Вагнер ". Под изискване за анонимност източници на разнообразни съветски и непознати издания в структурата описват за доста компактно взаимоотношение на всички нива, в това число авиационно-артилерийска поддръжка. Как се финансира то също е мъчно да се откри писмено, само че има данни, че в Донбас и Сирия вагнеровци, които са се сражавали на фронтовата линия, са получавали по 240 000 рубли месечно (близо 3300 евро по настоящия курс). Но нещо се случва през 2017 година - парите внезапно понижават до 160 000 рубли и по-малко. Започва да се приказва за спор сред Пригожин и министъра на защитата Сергей Шойгу, като една от хипотезите за него е свиването на поръчките за армейския кетъринг на Пригожин.

В репортаж на радио " Свобода " от март т.г. трима от командирите на " Вагнер " в Сирия настояват, че публично наемниците подписват контракти за цивилна работа в нефтени и газови залежи в страната. По думите им те могат да печелят 150 000 рубли (2650 долара) месечно, плюс бонус до 100% за цялостно тримесечно присъединяване във военни интервенции. Командирите могат да получат към три пъти повече.

Основната задача на тези елементи не е да правят огромни военни интервенции, а по-скоро да уголемяват зоните на въздействие. Те превземат територии - по предписание нефтени и газови полета, които слагат под контрола си. За задачата би трябвало да изтласкат от региона вражеските бойци, в случай че има такива.

Поне отчасти " Вагнер " може би се самоиздържа от нефтения рандеман в Сирия. Има и публично доказан от Москва контракт от 2017 година със свързаната с Пригожин " Европолис " за 25% от целия нефт и газ от териториите под контрола на президента Башар ал Асад, както и преработката и търговията с горива. Така се стига до конфликта през февруари т.г. на американска военна част в Сирия с челно атакуваща колона с бронирана техника, формирана от сирийци и наемници, поели към близката рафинерия. Загиват десетки (а съгласно други данни – стотици) съветски жители, само че Москва индиректно признава това седмици по-късно и не подхваща нищо публично по този въпрос.

Знаят по какъв начин да се жертват
По същото време медии и анализатори – Europe 1, AFP, Le Monde, " Новая газета ", Conflict Intelligence Team и други, започнаха да пишат за появяването на съветски военни и наемници в Судан, както и в Централноафриканската република, където президентът Туадера управлява под 20% от територията, а страната е под оръжейно ембарго на Организация на обединените нации. Русия получи изключение от Съвета за сигурност да достави леко огнестрелно оръжие за силите за сигурност в страната и изпрати стотици военни и цивилни инструктори, които да ги образоват.

" Има доста борби напред - " Вагнер " към този момент се бие в Судан, скоро ще бъде и в Либия. Путин просто изясни на всички, че такава международна мощ като Русия няма постоянно да играе в отбрана ", изяснява пред радио " Свобода " един от сирийските командири на компанията. И добавя: " Ако би трябвало да се бием с Америка, ще победим. Те не знаят по какъв начин да се бият. Както сподели Путин, можете да измислите всевъзможни ракети, само че не можете да измислите хора като нас. Нашите хора знаят по какъв начин да се жертват. "

Армия на олигарси ни връща в XV век Санктпетербургското издание " Фонтанка " предишното лято разгласява фоторепортаж от " вербовъчен пункт " и документи на ЧВК " Вагнер ". Авторът Денис Коротков трябваше да се скрие известно време след вълна от рецензии, че е " изменник ", и закани за живота му. " Доказахме, че тези хора водят война за пари и това не е доброволчество ", съобщи той в изявление за Mеduza.io, след което риторично попита: " Защо у нас олигархията води война? ".
По думите му през " Вагнер " за цялото ѝ битие са минали най-малко пет хиляди души и главният проблем е, че те не са ограничавани от законите. " Когато прилагаме принуждение в полза на страната, това се прави от армията, подчинена на националните закони и интернационалните конвенции и правила за водене на война. Войникът е ясно обозначен с отличителни знаци и се подчинява на командна верига. В случая с " Вагнер " не е налице нито едно от тези условия. Когато водиме война не за страна, а за олигарх, хора, това си е XV век! ", заключава Коротков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР