Журналистите на bTV Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха съдебното

...
Журналистите на bTV Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха съдебното
Коментари Харесай

Антон Хекимян и Венелин Петков заведоха делото за клевета срещу Валери Симеонов

Журналистите на bTV Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха правосъдното дело за засегнатост и клюка против водача на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Според исковата молба Симеонов е увредил достойнството и достолепието на двамата публицисти, нападайки ги с обиди и клюки, а офанзивата му е разчетена от редица съсловни организации като посягане върху свободната публицистика. Хекимян и Петков претендират за нанесени неимуществени вреди и смятат осъщественото от Симеонов за отговорно и непозволено увреждане. 

До правосъдното дело се стигна след остро изявление на Валери Симеонов в ефира на Българска национална телевизия от 11 февруари, направено във връзка развиването на събитията към предприемача Васил Божков и някогашните му сътрудници Цветомир и Боян Найденови. В ефира на държавната телевизия Симеонов даде Венелин Петков и Антон Хекимян като образец за корумпирани публицисти и разгласи, че в случай че зависи от него, би им пратил прокуратурата. " Или телевизионните водещи не са корумпирани?! Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които на 15 декември им е казано цялата история на Найденови, незаконната скица на Божков с ощетяване на страната със стотици милиони и те са мълчали? ", съобщи пред камерите Симеонов. Атаката му пристигна след отправени от самия Цветомир Найденов обвинявания, че Би Ти Ви не е обявила наличието на предоставени им през декември папки с разкрития към Божков. От bTV стремително излязоха в отбрана на двамата публицисти с аргумента, че всяко едностранно разобличаване, в това число това на Найденов, следва да бъде деликатно тествано. С позиции в поддръжка на двамата публицисти излязоха и други професионални медийни организации, нападките на Симеонов осъди и дирекция " Информация " на самата Българска национална телевизия.

" В обществените изявления на ответника Симеонов има няколко акцента – (а) координирано държание на Антон Хекимян и Венелин Петков за осъществяване в съучастничество на съответно закононарушение – „ недоносителство “ за узнати от тях при реализиране на служебните им професионални отговорности на тежки умишлени престъпления; (б) укриване от надлежните държавни органи на узната информация за „ незаконната скица на Божков и ощетяване на страната със стотици милиони “; (в) нарушение на разпоредбите на журналистическата нравственос и на стандартите на журналистическите професионални отговорности посредством укриване в продължение на повече от 45 дни на значима за обществото информация, която то има право да знае, а те - професионално обвързване да разкрият и (г) осъществяването на тези закононарушения или правонарушения с користна цел като демонстрация на „ корупция “, се акцентира в исковата молба. Нищо от това не дава отговор на истината и с разпространяването на тези обиди и клюки пред разнообразни медии Симеонов протяга ръка на най-ценните активи на един публицист - положителното име и престижа, градени от двамата с години труд в bTV, написа още в документа.

Ново дело по линия на почналите офанзиви против медията е завела и самата телевизия. Този път искът е против вестник " Телеграф " и Цветомир Найденов за редовно издание на оскърбителен материали, стъвпащи на погрешни изявления на Найденов. Серия от изявления обвързват изпълнителния шеф на малкия екран Флориан Скала с Васил Божков, Цветан Василев и афериста Барак Алон. Както " Сега " писа, bTV към този момент заведе сходно дело против уеб страницата " Блиц " и Цветомир Найденов. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР