Журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има

...
Журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има
Коментари Харесай

Преподаватели от ФЖМК: Журналистиката не е шоупрограма


Журналистиката не е шоупрограма, а обществена гражданска специалност, която има сериозен ангажимент към обществото. С тази позиция излязоха преподавателите по публицистика от катедра „ Радио и телевизия “ на Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет по отношение на провокиралия възмущение видеоклип, с който студентската телевизия на университета наподобява фрагменти, които да „ направи известни”.
Във видеото основни настоящи лица са персонално шефът на малкия екран артиста Башар Рахал и притичващото край шефа си момиче с къса кожена пола, което му носи кафе и сметана. Башар съобщи, че неприятна реклама няма и клипът е даже закачлив. Преподавателите от катедрата обаче са безапелационни, че не съумяват да видят смешното в клипа и считат, че той е объркващ.
Рахал съобщи, че пошлостта на клипа е издирван резултат, чиято цел била да провокира интерес. Според него не е проблем какви асоциации се вършат, тъй като „ няма неприятна реклама”. След като декана на Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет доцент Теодора Петрова отхвърли да разяснява видеото и се дистанцира от случилото се, преподавателите от катедра „ Радио и телевизия “ излязоха с позиция, че клипът е объркващ, А Академичната общественост не е стока, която се продава и купува. Един от преподавателите подписали се в отвореното писмо доцент Жана Попова изясни, че не вижда нищо „ шеговито” в рекламата.
"Не разбирам тъкмо кое е жлъч. Смятам, че има послания, които са свързани с мъчителни стандарти. Лошото е че клипът се излъчва в интернет и може да бъде забелязан на всички места. Той споделя, че триумфът за него са гледанията над 20 000, само че моят въпрос е какво продава, какво популяризира? Каква медийна услуга сега той популяризира? Важно е като се популяризира този бранд - какво предлага като наличие? ", попита доцент Попова.
Според преподавателите от катедра „ Радио и телевизия” объркващ е освен клипът, само че и цялостната липса на бистрота за това кой носи отговорност за него. В отвореното си писмо те споделят, че не престават да не знаят кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на малкия екран, както и кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с обществената благосъстоятелност на Университета. Според тях обаче крайният резултат на това не е в интерес на обществото./Darik
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР