Журналистическо разследване на bTV показа и двата случая. Пример за

...
Журналистическо разследване на bTV показа и двата случая. Пример за
Коментари Харесай

Как се дават общински жилища ”по втория начин”

Журналистическо следствие на bTV сподели и двата случая.

Пример за първия случай на безпределно чакащите, е Красимира Боянова. Тя живее със брачна половинка и двете си деца в една стая в жилището на родителите ѝ в „ Младост 1 “. Без триумф чака на опашката за общинско жилище в регион „ Младост “ от 2006 година и до момента е събрала 11 точки в класирането.

„ От 4 май 2006 година очаквам за общинско жилище. 12 години ще станат идната година. – споделя Красимира. – Аз съм омъжена, с две деца. Тогава, когато се картотекирах, щерка ми беше мъничка, в този момент към този момент е на 23 години. Шест индивида живеем на 70 квадрата. Казвали ли са ми, че има доста хора, които чакат. “

Има обаче и такива, които не чакат. В края на предходната година две фамилии са получили двуетажна къща в квартал „ Горубляне “, като са били настанени по-малко от месец, откакто подават документите си, с едвам три точки по правилник.

Според зам.-кмета на регион „ Младост “ Биляна Петрова двете фамилии са подали заявки като извънредно нуждаещи се за пръв път на 21 юли 2016 година На 5 август същата година, т.е. по-малко от две седмици по-късно, те са получили ключа за жилището и са били настанени.

„ Касае се за тричленно семейство с едно дете, което значи, че са имали три точки “, уточни Петрова.

Другият етаж от къщата също е даден експресно. Второто семейство подава заявление на 17 октомври 2016 година и „ след по-малко от месец, след две седмици действително, на 2 ноември за тях към този момент има жилище “, сподели зам-кметът.

Експресните настанявания са направени от някогашната администрация на регион „ Младост “ малко преди да бъде заменена.

„ Другото забавно в тези два случая е, че това са хора, които не са живели в „ Младост “ – означи Петрова. – Седмица преди да подадат заявките, те сменят адреса си с подобен в „ Младост “, тъй като това е едно от условията, с цел да получиш обществено жилище. Така че можем да кажем, че за по-малко от месец те са се пренесли. "

Дни преди да получат къщата с двор в Горубляне, фамилиите са регистрирани на адрес в апартамент на четвъртия етаж в блок в „ Младост “, чийто пазач обаче твърди, че изрично те не са живели там.

Според собственичката на жилището, фамилиите ѝ били наематели „ за известно време предходната година “. Било „ напълно действително предоставяне чартърен, даже желаеха да има направя регистрация за сегашен адрес “.

Собственичката на жилището има бизнес с недвижими парцели. На въпрос дали тя или някой от фамилията ѝ употребява общински парцели тя отговори негативно. Впоследствие обаче призна, че щерка ѝ употребява общинско жилище в „ Младост 4 “.

Що се отнася до двете фамилии, настанени в къщата Горубляне, за тях е противоречиво дали са били най-нуждаещите се. Оказва се, че със наследство член на едно от фамилиите е получил идеални елементи от къща с двор в София.

„ Така че на това семейство се дава второ жилище “, изясни зам.-кметът Биляна Петрова.

Същевременно с екипа на bTV се свързва човек, поискал анонимност, който твърди, че платил подкуп, с цел да получи общинско жилище, само че медиаторът умрял и корупционната договорка пропаднала.

„ 5000 лв. съм дал. Дадох ги на един, дето е умрял към този момент – сподели мъжът. – Той твърдеше, че ще уреди нещата. Уредил два етажа от къщата на две фамилии за по 30 дни. Обеща и на мен да ми уреди, може би щеше да ми уреди, само че умря индивидът и по този начин (...) Свършил е работата на тези хора – вървях до там, видях ги, че живеят, споделиха ми: „ Да, индивидът ни е уредил “ и по тази причина повярвах “.

Председател на комисията, дала експресно парцелите в Горубляне, е била някогашният зам.-кмет на „ Младост “ Ганетка Николова. Тя не пожела да приказва пред камера, само че по телефона сподели: „ Доколкото си припомням те се бяха примолили – нещо беше бременна брачната половинка ли или не знам какво, а къщата беше някаква цялостна съборетина и се нуждаеше от главен ремонт “.

Общинските жилища в София понижават с бързи темпове, тъй като хората, съумели един път да ги наемат, като се изключи че заплащат алегоричен наем, получават право да ги закупят на цена по данъчна оценка след пет години. Същевременно наемът на двустаен апартамент в „ Младост “ на пазарен принцип е най-малко 450 лв.. Общинският наем е към 50 лв.. След пет години двете фамилии, които са близки, ще получат право да закупят монолитната къща с 600 квадратни метра двор в Горубляне. Дотогава ще заплащат по 69 лв. наем за двете жилища, всяко с 98 квадратни метра повърхност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР